Antwerpse wandelt parlement binnen: “De beveiliging is zo lek als een zeef”

Foto: Facebook

Antwerpse wandelt parlement binnen: “De beveiliging is zo lek als een zeef”

Print
Wilrijk -

De Kamer screent momenteel alle toegangskaarten die nog in omloop zijn. Een jonge vrouw die in 2013 kort stage liep in het parlement bleek immers - ook tot haar eigen verbazing - deze week nog doodleuk en zonder enige controle de gebouwen te kunnen binnenwandelen. En dat in tijden van terreurdreiging en verhoogde veiligheid, zo wierp ze op via Facebook.

D’Archambeau liep tijdens haar studies rechten in 2013 stage in de Kamer en kreeg toen een tijdelijke badge. D’Archambeau, is ondertussen echter al afgestudeerd en aan de slag als advocaat en is districtsraadslid voor Open VLD in Wilrijk. In het parlement hoeft ze niet meer te zijn. Toen ze deze week echter toevallig in de buurt was besloot ze echter haar badge - die haar nooit teruggevraagd werd - nog eens te proberen.

“Ik dacht oprecht dat mijn ‘voorlopige’ badge, zeker in tijden van terreurdreiging en verhoogde veiligheid, niet meer zou werken. Wat blijkt? Mijn ‘voorlopige’ badge was na bijna drie jaar nog steeds actief”, schrijft Alexandra D’Archambeau op Facebook, vergezeld van een selfie in de plenaire zaal van de Senaat.

“Niet alleen is er geen metaaldetector bij binnenkomst. Ik moest, aangezien mijn badge werkte, geen identiteitscontrole ondergaan”, vervolgt ze, die benadrukt dat er ook geen foto op de badge staat en dus door gelijk wie gebruikt kan worden. “Al een geluk heb ik uiteraard geen slechte bedoelingen, maar wie anders wel?”

“Kunnen we alstublieft werk maken van een beveiliging van onze volksvertegenwoordigers, ministers, ambtenaren en medewerkers - en überhaupt onze gehele democratie - en iets doen aan de beveiliging van het parlement, die blijkbaar zo lek is als een zeef?”, besluit ze.

Kamervoorzitter Siegfried Bracke heeft meteen de opdracht gegeven om het hele badgebestand te actualiseren, verduidelijkt zijn woordvoerder. Voorlopig gaat men ervan uit dat het om een alleenstaand geval gaat.

In 2013 heb ik via de Universiteit Antwerpen kort stage gelopen op het Parlement. Aangezien ik vandaag in de buurt was...

Posted by Alexandra D'Archambeau on Thursday, December 10, 2015

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio