© Patrick Hattori

Ruim een op de vier Mechelse kinderen spreekt thuis geen Nederlands

Ruim een op de vier kinderen in het basisonderwijs in Mechelen spreekt thuis geen Nederlands. Dat blijkt uit cijfers die schepen van Onderwijs Marc Hendrickx (N-VA) heeft vrijgegeven. In het secundair onderwijs heeft ongeveer een leerling op de zes het Nederlands niet als thuistaal.

Sven Van Haezendonck

In het schooljaar 2013-2014 sprak 27,68 procent van de leerlingen in lagere scholen thuis geen Nederlands. In het schooljaar 2010-2011 was dat net iets minder dan 25 procent. Alleen Antwerpen (43,42 procent), Gent (30,17 procent) en Genk (27,86 procent) hebben nog hogere cijfers.

In het secundair onderwijs kwam 16,28 procent van de leerlingen uit gezinnen waar thuis geen Nederlands wordt gesproken, of ongeveer eentje op de zes. Ook hier scoren Antwerpen (31,07 procent), Gent (17,85 procent) en Genk (17,18 procent) hoger.

Eerste schepen Marc Hendrickx zegt vastberaden te zijn om al die kinderen en jongeren op te vangen. "We zetten alles op alles om kinderen die thuis geen Nederlands spreken extra te ondersteunen. De taalontwikkeling heeft immers niet alleen invloed op hun slaagkansen op school, maar ook op hun kansen op de arbeidsmarkt later", stelt Hendrickx.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio