© WH

Acties loodsen blijven opgeschort, maar “oplossing in zicht”

De acties van de Beroepsvereniging van Loodsen (BvL) in de Antwerpse haven blijven tot nader order opgeschort aangezien overleg met onder meer Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) dinsdag uitzicht op een oplossing heeft gegeven. Dat laat de BvL dinsdagavond weten. Volgens BvL-woordvoerder Yves Verspreet is er een “basis voor goede werkafspraken” overeengekomen rond de functie van Verkeersbegeleider Schelde-Nautisch Diensthoofd (VBS-NDH). De bevoegdheden daarvan vormen al maanden een zwaar discussiepunt.

Vrijdag zorgde een prikactie van de BvL er nog voor dat een schip moest worden afgeleid omdat de loodsen de allergrootste containerschepen niet van en naar Antwerpen wilden begeleiden. Aanleiding is het dispuut rond de functie van VBS-NDH, die bij het bewaken van de Schelde vanuit Zandvliet de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit (GNA) in Vlissingen momenteel louter mag adviseren. De BvL stelt echter dat de haven van Antwerpen steeds meer grote schepen ontvangt en het regelen van dat verkeer niet enkel aan het “verre” Vlissingen kan worden overgelaten.

“Het overleg is constructief verlopen en er is nu eindelijk een oplossing in zicht die inhoudt dat de VBS een soort ‘lokale antenne’ van de GNA wordt”, zegt Verspreet. “Woensdag wordt alles verder geconcretiseerd. De kwestie van de commissielonen zal meegenomen worden in een groter geheel rond de optimalisatie van het loodswezen.”

MEER OVER Haven Antwerpen