Vermeende prodecurefouten redden Arslanagic niet van schorsing

De Geschillencommissie Betaald Voetbal van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft dinsdag twee wedstrijden schorsing en 800 euro boete opgelegd aan Dino Arslanagic na zijn rode kaart van afgelopen weekend. Standard Luik haalde prodecurefouten aan om zijn verdediger vrij te pleiten, maar de commissie overrulede de argumentatie van de Rouches.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

In het doelpuntenloze gelijkspel bij Waasland-Beveren op de 18e speeldag in de Jupiler Pro League werd Arslanagic na een drieste tackle op zijn tegenstander Thibault Moulin uitgesloten. Scheidsrechter Nicolas Laforge toonde in de 37e minuut de rode kaart aan de verdediger. “Met de fout bracht hij de fysieke integriteit van de tegenstander in gevaar”, klonk het in het scheidsrechtersverslag. Het Bondsparket vroeg maandag een schorsing van twee matchen en daarbovenop een geldstraf van 600 euro. De Geschillencommissie verhoogde de boete dinsdag met 200 euro en behield het aantal dagen uitsluiting.

Standard sprak zich tijdens de zitting van de Geschillencommissie niet uit over de feiten, maar noemde de vervolging voor Arslanagic onontvankelijk. Volgens het bondsreglement moeten scheidsrechtersrapporten de ochtend na de wedstrijd (voor 10u00) ingediend worden op het secretariaat van de Geschillencommissie. Arbiter Laforge was vier minuten te laat. Toch kan de Geschillencommissie overgaan tot vervolging, omdat het artikel (1704) in het reglement waarnaar Standard verwijst om niet-ontvankelijkheid te bewijzen alleen van toepassing is op bondsacties. “Het overdragen van scheidsrechtersrapporten is geen bondsactie zoals opgelijst in art. 1702. Het rapport bezit belangrijke informatie voor het orgaan dat bevoegd is in naam van de KBVB om tot vervolging/actie over te gaan”, verklaart de Geschillencommissie, die Arslanagic twee wedstrijden aan de kant wil zetten. “De tv-beelden bevestigen het scheidsrechtersrapport volledig in die zin dat Arslanagic een tackle uitvoerde met beide voeten vooruit, gestrekte benen en met de studs in de richting van de tegenstrever. Hij bracht de fysieke integriteit van zijn tegenstrever manifest in gevaar en werd terecht uitgesloten.”

Indien Standard Luik niet in beroep gaat tegen het vonnis, is Arslanagic er zondag niet bij in de thuiswedstrijd tegen Club Brugge op de 19e speeldag in de Jupiler Pro League. Ook het bekerduel van 17 december op Sclessin tegen KV Kortrijk dreigt aan hem voorbij te gaan. De Luikenaars kunnen ervoor kiezen beroep aan te tekenen. In dat geval mogen club en speler zich vrijdagmiddag verantwoorden voor de Geschillencommissie Hoger Beroep, die de definitieve strafmaat bepaalt.

MEER OVER Club Brugge

Meer voetbalnieuws