© REUTERS

Blatter: “Ik had na het WK 2014 moeten stoppen”

“Ik ben niet de boekhouder van de FIFA”, zo heeft Joseph Blatter, aftredend voorzitter van de Wereldvoetbalbond, dinsdag verklaard in een interview met de Duitse tv-zender ARD. De Zwitser, voorlopig geschorst, weerlegt nog steeds alle corruptiebeschuldigingen aan zijn adres.

Blatter reageerde op de recente BBC-documentaire waarin beweerd wordt dat de FBI documenten onderzoekt waaruit zou blijken dat hij op de hoogte was van corruptiepraktijken bij de FIFA in de zaak rond het sportmarketingbedrijf ISL. ISL betaalde in de jaren 1990 in ruil voor televisie- en marketingrechten in totaal 92 miljoen euro aan officials als voormalig FIFA-voorzitter Joao Havelange en diens toenmalige schoonzoon Ricardo Teixeira, ook een voormalig FIFA-bestuurslid.

De 79-jarige Blatter, naar eigen zeggen “een eerlijk persoon”, stelt in het ARD-interview dat er sprake is van misbruik van vertrouwen. Volgens de Zwitser moet iemand bij de FIFA, zoals de boekhouder of de secretaris-generaal, “iets gezegd hebben”. “Men kan me geen verwijten maken als ik niet betrokken was”, aldus de man die sinds 1998 aan het hoofd van de FIFA staat.

Blatter, momenteel geschorst tot 5 januari, vindt dat de hardnekkigheid waarmee men hem op de huid zit, lijkt op “de oude katholieke inquisitie”. Het enige waarvan hij spijt heeft, is het feit dat hij zich na het WK 2014 niet heeft teruggetrokken als FIFA-voorzitter. “Men heeft me dat voorgesteld. In het bijzonder mijn familie vroeg me om er onmiddellijk mee te stoppen. Dat had ik dan ook moeten doen”, aldus Blatter, die uiteindelijk toch zwichtte op vraag van “vijf of zes federaties”.

Blatter zal, net als UEFA-voorzitter Michel Platini, tussen 16 en 18 december gehoord worden door de Ethische Commissie van de FIFA over een verdachte betaling van 1,8 miljoen euro aan Platini in 2011 voor een taak als raadgever die de Fransman al in 2002 had beëindigd.

(belga)

Meer sportnieuws