© © VRT

VRT schendt Mediadecreet met poging zelfmoord van Luc in ‘Thuis’

De VRT heeft het Mediadecreet geschonden door in de seizoensfinale van ‘Thuis’ afgelopen juni de poging tot zelfdoding van Luc Bomans in beeld te brengen. Dat zegt de Vlaamse Regulator voor de Media, de onafhankelijke toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media (VRM). De openbare omroep krijgt nu een waarschuwing.

mtm

De vorige seizoensfinale van de Eén-serie ‘Thuis’ was te zien op vrijdag 26 juni (en nog eens herhaald op 30 augustus). In de uitzending was te zien hoe personage Luc Bomans (rol van Mark Willems) zichzelf van het leven probeerde te beroven. De poging komt duidelijk in beeld, waarna het programma eindigt.

Die scène was in strijd met het Mediadecreet, oordeelt de VRM. “Artikel 42 van het decreet bevat een relatief verbod met betrekking tot uitzendingen die schade zouden kunnen toebrengen aan de lichamelijke, geestelijke of zedelijke ontwikkeling van minderjarigen”, luidt het. Er zijn wel uitzonderingen: als door technische ingrepen (zoals codering) of de keuze van het tijdstip gewaarborgd wordt dat minderjarigen de uitzending normaal gezien niet zullen zien of beluisteren.

“Angstwekkend”

De seizoensfinale van ‘Thuis’ werd echter ongecodeerd uitgezonden tussen 20.10 en uur. “Een tijdstip waarop een breed publiek kan worden bereikt, inclusief jonge kinderen. Van codering was er ook geen sprake”, meldt de VRM. “De uitgezonden beelden zijn zeer confronterend en angstwekkend voor minderjarigen. We zijn dan ook van oordeel dat het risico bestaat dat de inhoud schade toebrengt aan de lichamelijke, geestelijke of zedelijke ontwikkeling van minderjarigen.”

“De VRT heeft het Mediadecreet geschonden”, besluit de VRM, dat de openbare omroep ervoor een waarschuwing geeft.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan telefonisch terecht bij Tele-Onthaal en de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website http://www.zelfmoord1813.be.