© AP

FIFA-schandaal: Platini vermeld als “FIFA-werknemer” in nota uit 1998

Michel Platini, voorzitter van de Europese Voetbalbond (UEFA), wordt in een interne nota van de UEFA uit 1998 omschreven als toekomstig “werknemer van de FIFA”. De advocaten van Platini brengen dit document naar voren om een levenslange schorsing voor de Fransman af te wenden.

Voor de verdediging van Platini is de nota het “geschreven bewijs van een mondeling contract” voor bezoldigd werk. Zo wordt een deel van de beschuldigingen geuit door de onderzoekskamer van de Ethische Commissie van de FIFA ontzenuwd, aldus de advocaten. Platini kreeg begin oktober een voorlopige schorsing van 90 dagen opgelegd omdat FIFA-voorzitter Joseph Blatter in 2011 een verdachte betaling van 1,8 miljoen euro aan Platini heeft gedaan voor een taak als raadgever die de Fransman al in 2002 had beëindigd. Platini riskeert een levenslange schorsing omwille van die dubieuze betaling, zo raakte eind november bekend.

“Platini was betrokken bij de verkiezingscampagne ten voordele van J.S.B (Joseph Sepp Blatter, in 1998 verkozen tot FIFA-voorzitter). Deze laatste heeft al aangekondigd dat Platini de volgende directeur inzake sportieve kwesties bij de FIFA wordt. Platini zou dus een werknemer van de FIFA worden”, zo staat te lezen in het rapport dat in handen is van de entourage van Platini.

Uit het document van 12 november 1998 blijkt dat enkele UEFA-officials, zoals toenmalig UEFA-voorzitter Lennart Johansson, weet hadden van een aangekondigde werkrelatie tussen Blatter, die in juni 1998 tot FIFA-voorzitter werd verkozen, en Platini. Ook het jaarsalaris van mogelijk “1 miljoen Zwitserse frank” wordt vermeld.

Platini zal tussen 16 en 18 december over deze zaak gehoord worden door de Ethische Commissie van de Wereldvoetbalbond. Nog deze maand doet de commissie een uitspraak. Dinsdagnamiddag verschijnt de Fransman voor het Internationaal Sporttribunaal (TAS). Het TAS zal ten laatste vrijdag beslissen om Platini’s voorlopige schorsing al dan niet op te heffen.

Meer sportnieuws