© AP

© AFP

1 / 2

Frans vliegdekschip Charles de Gaulle zet koers naar Perzische Golf

Het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle heeft het oosten van de Middellandse Zee verlaten en koers gezet naar de Perzische Golf. Dat kondigde het Franse leger dinsdag aan. Het schip voert het commando over de maritieme component van de coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). Het Belgische fregat Leopold I voert een escortmissie uit voor het Franse vliegdekschip.

sdv

De groep bestaat uit vliegdekschepen en beschermingsvaartuigen. Maandag passeerden de schepen het Suez-kanaal, na twee weken van operaties tegen IS in Syrië en Irak vanuit de Middellandse Zee. Na het kanaal kwamen de vaartuigen op de Rode Zee. René-Jean Crignola voert nu het bevel over de Task Force 50 (de maritieme component van de door de VS geleide coalitie tegen IS). “Het is de eerste keer dat een niet-Amerikaanse admiraal die functie bekleedt”, beklemtoonde het Franse leger.

De Charles de Gaulle lost een Amerikaans vliegdekschip van de Vijfde Vloot af. Het Franse vliegdekschip telde sinds 23 november 130 vliegmissies, 22 bombardementen en 9 verkenningsmissies tegen de jihadistische groep IS. Het vliegdekschip heeft 18 Rafale- en 8 Super Etendard-vliegtuigen aan boord.

Onder meer het Duitse fregat Augsburg en het Belgische fregat Leopold I vergezellen het Franse vliegdekschip.