© AP

FIFA-schandaal : CONCACAF moet het tot mei zonder voorzitter stellen

De CONCACAF (voetbalbond van Noord- & Centraal-Amerika en de Caraïben) verklaarde maandag geen interim-voorzitter aan te duiden. Pas op 12 mei zal op een congres in Mexico-Stad een nieuwe voorzitter verkozen worden. Vorige week werd de Hondurese preses Alfredo Hawit op vraag van het Amerikaanse gerecht door de Zwitserse politie in Zürich opgepakt. Hij wordt ervan verdacht smeergeld te hebben ontvangen in ruil voor marketingrechten voor toernooien in Latijns-Amerika en WK-kwalificatiewedstrijden.

De laatste drie CONCACAF-voorzitters werden intussen aangeklaagd in het Amerikaanse onderzoek naar corruptie binnen de Wereldvoetbalbond (FIFA). Zo werd Jeffrey Webb in mei eveneens in Zürich gearresteerd, waarna hij op 15 juli werd uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Zijn voorganger Jack Warner riskeert ook uitgeleverd te worden aan de VS. In februari valt daarover een beslissing in zijn geboorteland Trinidad en Tobago. Hawit, Webb en Warner waren alle drie vicevoorzitter van de Wereldvoetbalbond.

De CONCACAF meldde maandag dat zijn Uitvoerend Comité tot 12 mei de leiding zal waarnemen. Op het congres in Mexico-Stad zal de voorzitter verkozen, en niet aangeduid, worden. “Het Uitvoerend Comité besliste dat het, gezien de huidige omstandigheden, cruciaal is dat de volgende voorzitter er komt na een openbare verkiezing en het nauwkeurig toezicht dat daarbij hoort”, zo klinkt het.

Meer sportnieuws