© MD

Elke Antwerpse politiewagen wordt uitgerust met machinegeweer

De Antwerpse politie koopt 35 extra MP5-machinegeweren voor de lokale politie. “Het is de bedoeling om elk interventievoertuig met een zwaar wapen uit te rusten”, klinkt het. Ook in andere politiezones in Vlaanderen en bij de federale politie beschikken interventieploegen over zware wapens.

Thierry Goeman

Vroeger lag er in meeste rijkswachtcombi’s een uzi-machinepistool en had de lokale politie een riotgun mee. Intussen zijn er modernere wapens op de markt. En zijn daders ook vaak uitgerust met oorlogswapens.

De gemeenteraad van Antwerpen beslist maandag of er 35 extra MP5-machinepistolen worden aangekocht voor een totaalbedrag van 75.000 euro. “We beschikken al over zulke wapens. Maar omdat er nog wat budget over was voor 2015, willen we 35 extra machinegeweren kopen zodat elk interventievoertuig in de toekomst met het halfautomatische wapen uitgerust kan worden”, zegt Veerle De Vries van de Antwerpse politie.

De Heckler & Koch MP5 is een 9mm-machinepistool van Duitse makelij en is een van de meest gebruikte wapens ter wereld. Heel wat politiediensten zijn er mee uitgerust en ook het Amerikaanse SWAT-team, de speciale eenheden die tussenkomen bij gijzelingen en schietpartijen, hebben zulke wapens. Kostprijs: ongeveer 2.000 euro per stuk. In een minuut tijd kunnen er 800 kogels mee afgevuurd worden.

“Uiteraard krijgen agenten die naast hun persoonlijk vuurwapen met een machinegeweer de baan op gaan daar extra opleiding voor”, zegt De Vries nog.

Uzi en riotgun

Volgens Marc Hellinckx, zonechef en ondervoorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, beschikken alle politiezones in ons land over zware wapens. “Het spreekt vanzelf dat er in grootsteden meer nood aan is dan in landelijke gemeenten. Toch zijn ook daar de meeste interventievoertuigen er mee uitgerust. Het gaat voor alle duidelijkheid over collectieve wapens die naast het persoonlijke wapen gebruikt worden."

"Die extra bewapening is nodig voor het geval agenten tegenover zwaar bewapende gangsters komen te staan. Met hun GP of Glock- handvuurwapen staan ze in zo een geval machteloos. Die halfautomatische of volautomatische wapens zitten in de voertuigen veilig opgeborgen in een gun lock, een soort van safe zodat ze niet gestolen kunnen worden. Door een eenvoudige handeling kunnen agenten er in geval van nood wel bij”, zegt Hellinckx.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio