© Photo News

Tourbaas wil minder renners per ploeg in Ronde van Frankrijk

Als het van Christian Prudhomme afhangt, komen er nog acht renners per ploeg aan de start van de Tour de France in de plaats van de huidige negen. Dat vertelde hij op de vooravond van een tweedaags seminarie van de UCI in Barcelona over de toekomst van het wielrennen.

vml

Wielrennen op Sportwereld.be

Vorige maand verwierp de vereniging van koersorganisatoren de hervormingsvoorstellen van de UCI maar werd gepleit voor kleinere ploegen in de koers. Iets wat dan weer niet naar de zin is van de ploegen en renners zelf. Tijdens het “UCI WorldTour seminar” zal verder worden gebrainstormd over de toekomst van het wielrennen.

“Veiligheid gaat boven alles: dat is de belangrijkste reden waarom we willen overgaan tot acht renners per team”, zegt Prudhomme aan Velonews. “Maar we hopen ook dat de koers zo meer open wordt, dat de grote teams het moeilijker krijgen om de koers te controleren en de wet te dicteren. Het zou ook beter zijn voor de kleinere wedstrijden: want nu lijden zij onder het feit dat teams al hun renners naar de grote rondes sturen.”

De discussie over het aantal renners in grote rondes kwam er door de vele valpartijen de voorbije jaren. “Maar die crashes hangen van meerdere factoren af”, weet Prudhomme. “Er is het lichtere materiaal, er zijn de parcoursen maar er zijn ook producten zoals Tramadol (een pijnstiller die soms samen met cafeïne in de bidon voor de finale zou worden gedaan, red.). Als dat product in de toekomst zou verboden worden, zou dat al schitterend zijn.”

Als de maatregel van acht renners per ploeg er ooit doorkomt, dan is het pas ten vroegste in 2017 dat er ook minder renners aan de start zouden komen. In 2016 zal elke ploeg in de Tour nog negen renners tellen.

Meer sportnieuws