‘Islamitische Staat gebruikt Belgische wapens’

Amnesty International lijst in een rapport de wapens op die door de strijders van Islamitische Staat gebruikt worden. Foto: AP

‘Islamitische Staat gebruikt Belgische wapens’

Print

De jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) beschikt over wapens die geproduceerd werden bij het Belgische bedrijf FN in Herstal. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Amnesty International. De organisatie klaagt de beperkte regelgeving en de ‘poreuze’ controles in België en andere landen aan.

Amnesty International lijst in het rapport de wapens op die door de strijders van Islamitische Staat gebruikt worden. Het gaat in de eerste plaats om wapens die werden buitgemaakt op het Iraakse leger, bijvoorbeeld bij het plunderen van een militaire voorraadkamer. In totaal blijken meer dan twintig landen betrokken bij de vervaardiging van het IS-wapenarsenaal. Naast België, worden onder meer ook Rusland, China en de VS in het rapport genoemd.

‘Een slechte regelgeving, gekoppeld aan een decennialange afwezigheid van toezicht op de enorme wapenstroom naar Irak, vormden een buitenkans voor IS en andere gewapende groepen, die toegang kregen tot een ongeziene vuurkracht’, zegt Patrick Wilcken van Amnesty International. ‘Het is belangrijk dat landen hun lessen trekken uit de fouten van het verleden en dringend maatregelen nemen om de verspreiding van wapens in Irak, Syrië, en andere onstabiele landen of regio’s af te remmen.’

De mensenrechtenorganisatie pleit concreet voor ‘een totaal embargo op wapens voor Syrische regeringstroepen en gewapende oppositiegroepen die betrokken zijn bij oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en andere ernstige schendingen van de mensenrechten’.

MEEST RECENT