Antwerpse studente ontwerpt stoel uit transportbanden

De Antwerpse studente Michelle Janssen brengt haar eigen designstoel op de markt, bestaande uit oude transportbanden. Het ontwerp viel al in de prijzen op de Fidias-awards, een wedstrijd voor talentvolle interieurarchitecten.

jas

Corten. Dat is de naam van de designstoel die Michelle Janssen (24) heeft ontworpen in haar masterjaar Interieuruitrusting aan de Universiteit Antwerpen. Het prototype van Corten kostte haar minder dan 10 euro. “Het frame bestaat uit een metalen buis”, vertelt Janssens. “Een, want dat betekent minder laspunten en dus ook minder werkuren. Het probleem was dat het frame op zich niet sterk genoeg was, dus zocht ik een stevig materiaal voor de bekleding.”

Dat materiaal vond ze bij TipTop Belting, een bedrijf in Genk dat jaarlijks tien ton transportbandafval genereert. “Zij moeten zelfs betalen om dat naar het buitenland te transporteren. Nochtans is dat materiaal enorm stevig, krasvrij, waterafstotend en tegelijkertijd erg licht. En het is duurzaam.”

Binnenkort gaat de transportbandstoel zelfs in productie en kan iedereen er een in huis halen. Daarvoor wordt zelfs nog extra afval uit Nederland gebruikt. “Er komen heel wat werkuren en logistiek bij kijken, wat het wat duurder maakt dan het prototype dat ik met de hand gemaakt heb”, vertelt Janssen. “De productiekost van een Cortenstoel komt ongeveer op 60 euro per stuk. Dat moet je meestal maal twee of drie doen voor de verkoopprijs. Wat duurder dan oorspronkelijk gedacht, maar voor een designstoel toch erg bescheiden.”

https://www.facebook.com/cortenchair

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio