© Patrick De Roo

Karim Bachar na kritiek over mogelijk vertrek naar Saoedi-Arabië: “Dit is privézaak”

Terwijl Karim Bachar op prospectie is in Saoedi-Arabië, is zijn mogelijk vertrek ‘talk of the town’. Onder andere omdat zijn partij sp.a zich kritisch uitlaat over Saoedi-Arabië, dat terrorisme financiert en de mensenrechten schendt.

MF

Er is nog geen contract getekend, maar Karim Bachar is wel heel geïnteresseerd in het aanbod dat hij kreeg om bondscoach te worden van de nationale zaalvoetbalploeg van Saoedi-Arabië. Hij lichtte vrijdagavond zijn spelers van FT Antwerpen in dat hij een paar dagen naar Riyad vertrok om verkennende gesprekken te voeren. Hij bracht ook het sp.a-partijbestuur al op de hoogte. Bachar is gemeenteraadslid voor sp.a in Antwerpen.

Gevoelig voor partij

De mogelijke transfer is op zijn minst opmerkelijk, want zijn partij liet zich bijzonder scherp uit over de concessie die het Havenbedrijf wil verlenen aan het Saoedische bedrijf ERS (Energy Recovery Systems), dat een fabriek voor afvalverwerking wil bouwen aan het Delwaidedok, een investering van maar liefst 3,7 miljard euro. Saoedi-Arabië financiert radicale soennitische Koranscholen, die een voedingsbodem vormen voor terrorisme. Bovendien worden er veel executies en lijfstraffen uit gevoerd in het land en zitten mensenrechtenactivisten er lange gevangenisstraffen uit.

Privé

“Ik zou het in zijn plaats niet doen. Maar dit is een private aangelegenheid en ik wil niet functioneren in een partij die andere mensen oplegt wat ze in hun privéleven moeten doen”, reageert Kathleen Van Brempt, fractieleidster voor sp.a in de Antwerpse gemeenteraad.

Karim Bachar ligt niet wakker van de kritiek. “Laten we sport en politiek alstublieft scheiden”, reageert Bachar vanuit Riyad. “Sport brengt mensen bij elkaar. Ik heb overigens nog geen beslissing genomen. Ik ben tot woensdag hier, en leg dan thuis de puzzel.”

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio