Sven 'Zwarte Piet' Gatz moet zich verdedigen tegen storm van kritiek

Print
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) is in het oog van de storm terecht gekomen na een opvallende tweet. Gatz postte zondag een foto van zichzelf, verkleed als Zwarte Piet op de sociale media en dat werd lang niet overal geapprecieerd.

De figuur van Zwarte Piet ligt onder vuur sinds een VN-werkgroep de figuur van hulpje van de Sint als racistisch bestempelt. Na lange debatten en discussies kreeg Zwarte Piet in Nederland een stevige metamorfose en ook in onze contreien besliste onder meer de VRT om Piet voortaan roetvegen in plaats van een zwarte huid te geven en de rode lippen achterwege te laten.

Daar lijkt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz zich allemaal weinig van aan te trekken. Zondag plaatste hij een foto van zichzelf als Zwarte Piet op Twitter met daarbij het tekstje “en we zingen en we springen en we zijn zo blij, want er zijn geen stoute kinderen bij.”

 

Meteen stak een stormpje op de sociale media de kop op dat zelf ver voorbij de landsgrenzen reikte. Onder meer in de Britse kwaliteitskrant The Guardian werd bericht over de minister die zich verkleedde als de als racistisch bestempelde ‘Blackface’.

 

Ook Movement X, de burgerrechtenbeweging van Dyab Abou Jahjah, die eerder al campagne voerde voor de afschaffing van Zwarte Piet liet al van zich horen. Abou Jahjah zelf zegt vooral ontgoocheld te zijn in Gatz. “Gatz is de enige minister die ik niet zou verdenken van racisme en dat maakte het nog moeilijker om te accepteren”, tweette hij. Zijn beweging liet al weten in dialoog te gaan met de minister.

 

Ook heel wat anderen konden de verkleedpartij van Gatz maar matig appreciëren. TV-maker Eric Goens sprak op Twitter van de “debilisering van de politiek” en anderen maakten er grapjes over.

 

Sven Gatz zelf reageerde intussen al op de heisa. “Heel mijn (politiek) leven geëngageerd tegen racisme. En nu plots een ordinaire racist omdat ik mijn gezicht bruin/zwart kleurde. Komaan”, zo counterde hij de kritiek. Dat hij nog eens over in het Engels, voor zijn buitenlandse volgers.

 

Gatz’ partijgenoot Bart Tommelein steunt hem alleszins volledig.

Nu in het nieuws