© hsb

Leuvens burgemeester Tobback geeft in 2018 fakkel door aan Mohamed Ridouani

Mohamed Ridouani wordt zo goed als zeker de opvolger van Louis Tobback als lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in Leuven. Op die manier wordt Ridouani mogelijk de volgende burgemeester van Leuven.

Belga

De 36-jarige Mohamed Ridouani is kandidaat om bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 in Leuven de sp.a-lijst aan te voeren in opvolging van Louis Tobback. Dat heeft Ridouani maandag bekendgemaakt. Tobback is al sinds 1995 burgemeester van Leuven en wordt 80 in 2018. De leden van de sp.a kiezen op 15 december de lijsttrekker voor deze verkiezingen. Het is zo goed als zeker dat Ridouani de enige kandidaat zal zijn en de nominatie zal binnenhalen.

Zoon van Marokkaanse immigranten

Ridouani, die in Leuven geboren werd als zoon van ouders die in de jaren ‘60 vanuit Marokko immigreerden en die aan de KU Leuven afstudeerde als licentiaat handelswetenschappen, werd bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 als lid van Spirit verkozen op een kartellijst sp.a-Spirit. Hij werd onmiddellijk aangesteld als schepen bevoegd voor leefmilieu, onderwijs, personeelszaken en diversiteit.

In 2009 trad hij toe tot de sp.a. Bij de verkiezingen in 2012 haalde hij 2.325 voorkeurstemmen, het tweede hoogste aantal van de sp.a’ers op de lijst. Sindsdien is hij schepen van leefmilieu, onderwijs, economie, personeelsleden en vastgoed. Hij werd - onder meer door Louis Tobback - de afgelopen jaren herhaaldelijk genoemd als diens opvolger.

Buddy-project

Ridouani geniet in Leuven vooral bekendheid als initiatiefnemer een tiental jaren geleden van het zogenaamde buddy-project dat voorziet in naschoolse begeleiding voor maatschappelijk kwetsbare leerlingen door studenten lerarenopleiding. Het project bereikt jaarlijks een 1.500-tal leerlingen. Hij slaagde er ook in alle scholen in het basis- en secundair onderwijs op dezelfde lijn te krijgen om te streven naar kwalitatieve schoolinfrastructuur.

Daarnaast lag hij enkele jaren terug aan de basis van Leuven Klimaatneutraal 2030 waarin een brede maatschappelijke coalitie aan een duurzame stad werkt. Een tijd terug lanceerde Ridouani ook Leuven Mindgate waarmee de stad met spelers als IMEC, KU Leuven en dergelijke Leuven internationaal nog meer op de kaart wil zetten.

“Stad voor iedereen”

Verwijzend naar de kansen die Leuven hem geboden heeft om zich als oudste van zes kinderen in een arbeidersgezin maatschappelijk op te werken, stelt Ridouani dat hij “ook anderen verder dezelfde kansen en perspectieven wil geven die hij zelf gekregen heeft”. “Leuven moet een stad worden waar mensen zich goed voelen en waar iedereen mee kan. De gecreërde welvaart en levenskwaliteit moeten er voor iedereen zijn. De 20.000 kinderen in Leuven moeten ongeacht hun afkomst alle kansen krijgen om hun talenten en passies maximaal te ontplooien”. Ridouani wil daarnaast armoede structureel aanpakken door jobkansen te creeëren voor iedereen.

Groene stad

Leuven moet niet alleen een van de meest zorgzame steden worden. Als het van Ridouani afhangt moet het ook een van de meest groene steden van Europa worden. Hij denkt daarbij niet alleen aan verduurzaming van de mobiliteit en publieke ruimte, collectieve wijkrenovaties en energieadvies op maat, maar ook aan hernieuwbare energieprojecten zoals windmolens langs de E4O in Haasrode.

Hij wil Leuven, dat door de aanwezigheid van de universiteit al eeuwenlang een aantrekkingspool van talent en ondernemerschap is, ook laten uitgroeien tot een van de vernieuwende steden op technologisch vlak. Stadsvernieuwing moet volgens Ridouani evenwel hand in hand gaan met de uitbouw van Leuven tot een “bruisende, solidaire en verbonden gemeenschap”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER