© BELGA

Containerschip afgeleid na actie van loodsen in haven

Een groot containerschip, dat vrijdagavond de Antwerpse haven moest aandoen, is afgeleid naar een andere haven als gevolg van een staking van de loodsen. Dat meldt Alfaport, de koepel van de private havensector.

Het gaat om een actie door BVL, de Beroepsvereniging van Loodsen. Die bevestigen de actie, maar spreken niet van een staking. “Het gaat om een stiptheidsactie, een prikactie”, aldus een woordvoerder van de loodsen.

De BVL beloodst sinds vrijdag geen schepen meer langer dan 340 meter. Het gaat om de grootste containerschepen. Een eerste schip werd omstreeks 18.00 uur afgeleid, aldus Alfaport. De werkgeversorganisatie spreekt over een “gijzeling” van de Antwerpse haven. De reputatie van de Antwerpse haven krijgt een deuk, op een moment dat er erg veel concurrentie is tussen de havens, dixit directeur Stephan Vanfraechem.

De actie, aldus BVL-woordvoerder Yves Verspreet, is een gevolg van een maandenlang aanslepend conflict met de Vlaamse regering, over onder meer veiligheid. “Het is een kluwen van zaken die allemaal mislopen”. De actie, aldus BVL-woordvoerder, gaat door tot er een oplossing is. Er wordt onderhandeld met het kabinet van mobiliteitsminister Ben Weyts.

Volgens werkgeversfederatie Alfaport zou er vrijdagavond volgens de laatste informatie wellicht nog een containerschip worden afgeleid. “Dit is een zeer slecht signaal”, aldus Vanfraechem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER