Defensie koopt 108 snelle, flexibele voertuigen voor special forces

Foto: defensie

Defensie koopt 108 snelle, flexibele voertuigen voor special forces

Print

Defensie mag 108 snellereactievoertuigen, 38 modulaire beschermingskits en 60 demonteerbare ringaffuiten met rookpotwerpers aankopen, gekoppeld aan een overeenkomst voor technische assistentie. Daarvoor gaf de ministerraad op 4 december zijn goedkeuring, na een voorstel van Defensieminister Vandeput (N-VA).

Defensie koopt de rapid reaction vehicles of RRV’s aan voor zijn expeditionaire, licht gemotoriseerde landstrijdkrachten en special forces. Om die te kunnen inzetten als gemengde tactische groepen, moeten ze hun operaties snel, autonoom en flexibel kunnen uitvoeren. De keuze viel uiteindelijk op het model Jankel Fox, van het Britse Jankel Armouring ltd. Over de prijs wordt niet gecommuniceerd om concurrentiële en juridische redenen.

Om de training en logistieke ondersteuning zo efficiënt mogelijk te kunnen organiseren, kiest Defensie voor een standaardvoertuig met een open bovenkoetswerk, zodat de inzittenden steeds een goed overzicht van hun omgeving hebben.

Mitrailleur

Het RRV zal beschikken over de bijbehorende boordbewapening: een middelzware mitrailleur 7,62 mm, een zware mitrailleur 12,7 mm of een automatische granaatlanceerder 40 mm. Verder krijgt het ballistische bescherming tegen kogels, mijnen en andere projectielen. Het RRV kan ook met verschillende radioconfiguraties uitgerust worden.

Defensie wil de nieuwe snellereactievoertuigen al in 2016 in dienst nemen om een deel van de operationele opdrachten over te nemen van de verouderde en onbeschermde Iltis-jeeps.

Nu in het nieuws