Politie maakt duidelijke afspraken met jeugdinstellingen na schietincident

Foto: Belga

Politie maakt duidelijke afspraken met jeugdinstellingen na schietincident

Print
Antwerpen -

De Lokale Antwerpse Politie heeft vandaag naar eigen zeggen “een constructief gesprek” gehad met het agentschap Jongerenwelzijn om duidelijke afspraken te maken rond de inzet van politie in jeugdhulpvoorzieningen bij incidenten. Enkele weken geleden brak er een mediahetze los nadat het Snelle Respons Team (SRT) een minderjarig meisje had beschoten met verfkogel.

Naar aanleiding van dat incident vonden het agentschap Jongerenwelzijn en de lokale politie het heilzaam om de koppen eens bij elkaar te steken. Er werd besloten een werkgroep op te richten, die tegen half februari 2016 twee opdrachten zal uitwerken. “De resultaten van de werkgroep moeten leiden tot een duurzame en sterke samenwerking”, zo klinkt het.

Communicatie

Een eerste opdracht gaat over het stroomlijnen van de communicatie tussen de jeugdinstellingen en de politie. In het bijzonder wordt de eerstelijnscommunicatie vanuit de instelling naar de politie bij incidenten bekeken. Om deze te verbeteren, wordt gedacht aan het uitschrijven van een uniforme procedure met een checklist voor de informatie die de eerstelijnscommunicatie moet bevatten. Op die manier kan de politie duidelijke en volledige informatie verkrijgen en kan het personeel van voorzieningen terugvallen op een vast kader.

Incidentaanpak

De tweede opdracht gaat over het uitwerken van een procedure die de incidentaanpak in de jeugdinstelling beschrijft wanneer die een beroep doet op een tussenkomst van de politie. Hierbij wordt gedacht aan een aanpak in opbouwende fases, waarbij de eerste fase sowieso door het personeel van de voorziening wordt uitgevoerd, met de politie als ondersteunende sterke arm.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio