Kamer keurt wetsontwerp goed dat eventuele verkoop aandelen Proximus en Bpost voorbereidt

Foto: Photo News

Kamer keurt wetsontwerp goed dat eventuele verkoop aandelen Proximus en Bpost voorbereidt

Print

De plenaire Kamer heeft donderdag het wetsontwerp goedgekeurd dat de eventuele daling van de overheidsparticipatie in bpost en Proximus tot minder dan de helft plus één aandeel, in de toekomst mogelijk moet maken. Dat gebeurde meerderheid tegen oppositie, met drie onthoudingen van Vlaams Belang.

Bedoeling is dat een regering in de toekomst geen nieuwe wetswijziging moet doorvoeren indien ze besluit het overheidsaandeel in die mate terug te schroeven. ‘De timing van een verrichting op beursgenoteerde effecten en het vertrouwelijk karakter van de betreffende onderhandelingen zouden moeilijk sporen met het relatief lange parlementaire traject van wetgeving’, luidt de motivering. ‘De overheidsbedrijven en de overheid die er aandeelhouder van is, zouden omwille van die vertraging opportuniteiten aan zich voorbij kunnen zien gaan tegen hun belang in.’

Het ontwerp benadrukt dat de drempel van vijftig procent plus één aandeel niet eenvoudigweg wordt afgeschaft. Voor zo’n verrichting blijft een besluit nodig dat door de ministerraad wordt goedgekeurd. Daarbij laat de regering zich onder meer leiden door het strategisch belang van een participatie in het bedrijf, de noodzaak aan een Belgische verankering, het maatschappelijk nut en de tewerkstelling. Het besluit kan de goedkeuring verbinden aan voorwaarden die de regering noodzakelijk acht.

De tekst stelt geen benedengrens vast waaronder de overheidsparticipatie niet zou mogen dalen. Toch zou een blokkeringsminderheid van bijvoorbeeld 25 procent plus één aandeel aangehouden kunnen worden voor strategische beslissingen, zoals wijzigingen van het kapitaal, de structuur en de statuten van het bedrijf.

De wetswijzigingen stemmen ook het bestuur van de beursgenoteerde overheidsbedrijven af op de corporate governance-regels die gelden voor alle andere beursgenoteerde bedrijven. Ook wordt een reeks organisatorische beperkingen opgeheven die enkel gelden voor bpost en Proximus, maar niet voor hun concurrenten. Volgens bevoegd minister Alexander De Croo geeft de hervorming beide bedrijven gelijke wapens om de concurrentie aan te gaan en sterke bedrijven te blijven. ‘Dat is in het belang van de bedrijven, hun werknemers én de consument’, aldus de liberale vicepremier.

Nu in het nieuws