© REUTERS

Hoe de liefdadigheid van Mark Zuckerberg toch vooral in zijn voordeel speelt

Dat Marc Zuckerberg bij de geboorte van zijn dochter 99 procent van zijn aandelen onderbrengt in een stichting voor goede doelen, haalde de wereldpers. Voor de stichting Chan Zuckerberg Initiative creëerde de oprichter van Facebook een Limited Liability Company (LLC), “een bedrijf met beperkte aansprakelijkheid”, schrijft The New York Times.

De aankondiging van de geboorte van dochter Max ging dinsdag gepaard met “opmerkelijk” nieuws. De 31-jarige Zuckerberg kondigde aan dat hij 99 procent van zijn aandelen, geschat op een slordige 45 miljard dollar (42,5 miljard euro), onderbrengt in een stichting voor goede doelen.

The New York Times benadrukt dat de drie letters LLC een belangrijke nuance betekenen. Dat is volgens de Amerikaanse krant een specifieke zakelijke structuur, met name een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Ook De Tijd brengt het nieuws donderdag en schrijft dat “door de constructie van de LLC de eigenaars beperkt aansprakelijk zijn. Zo wordt vermeden dat zowel het bedrijf als de eigenaars belastingen moeten betalen op hun inkomsten.” “Het is een atypische, maar aan populariteit winnend financieel systeem in de filantropie”, aldus The New York Times. Het beestje heeft al een naam: filantrocapitalisme.

Traditioneel creëren filantropen een stichting met een nonprofit-status. Die stichtingen zijn verplicht om jaarlijks minimum 5 procent van hun waarde te schenken aan goede doelen.

Maar een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid is volgens The New York Times een structuur die deels werkt als een bedrijf en deels als een zakelijk partnerschap. Die structuur heeft een belangrijk voordeel voor de jonge miljardairs: meer controle. Zo wijst het zakenblad Forbes er op dat Zuckerberg en zijn 30-jarige vrouw Priscilla Chan een groot belastingvoordeel kunnen halen met zijn voornemen: zijn instelling hoeft geen belasting te betalen als de aandelen zouden worden verkocht.