© patrick de roo

Gewiebel op stoel laadt uw smartphone op

De Antwerpse meubeldesigner Nathalie Teugels (24) heeft een stoel ontworpen die menselijke beweging omzet in elektriciteit. Zo wil ze haar ADHD-stoornis omvormen tot iets positiefs.

koen de beuckeleer

Je smartphone of iPad opladen door met je stoel te wiebelen. Dat is het bijzondere concept waarmee de Antwerpse meubeldesigner Nathalie Teugels afgelopen weekend een prijs in de wacht sleepte op een woonbeurs in Brugge. “Het principe is simpel”, zegt Teugels. “In het zitvlak van mijn MOOV-stoel werden 240 druksensoren verwerkt die alle menselijke bewegingen registreren. Wie wiebelt of zich verzet, creëert energie, die dankzij de sensoren wordt omgezet in elektriciteit.”

Die elektriciteit hoeft niet onmiddellijk te worden aangewend, maar wordt opgeslagen in een lithiumbatterij. Voor Teugels hangt er een mooi persoonlijk verhaal aan haar uitvinding. “Ik heb zelf last van ADHD en hyperactiviteit en kreeg als kind vaak te horen dat ik moest stilzitten”, zegt ze. “Met deze uitvinding wou ik mijn teveel aan energie omzetten in iets positiefs. Op deze stoel mag je eigenlijk niet stilzitten.”

De MOOV-stoel is voorlopig nog niet meteen te verkrijgen in de winkel.