© ss

Ziekenhuizen krijgen minder middelen voor behandeling apneu

Steeds meer apneupatiënten hebben ademhalingshulp nodig, maar voor het eerst in vele jaren krijgen de ziekenhuizen daar minder budget voor. Terwijl dit een epidemie is die behandeld kan worden, zo staat te lezen in De Standaard.

In de eerste jaarhelft van 2015 kregen de Belgische ziekenhuizen 15 procent meer patiënten met apneu te behandelen met een beademingsapparaat (CPAP). Die aangroei ging evenwel niet gepaard met een navenante toename van inkomsten. Voor het eerst moesten ziekenhuizen het met beduidend minder middelen (min 11 procent) redden.

De cijfers komen niet onverwacht. In 2008 werd de tegemoetkoming voor CPAP al met een kwart teruggeschroefd, maar omdat het aantal patiënten sindsdien meer dan verdubbeld is, betaalde de verzekering elk jaar toch meer uit aan ziekenhuizen. Vorig jaar liep dat op tot 61 miljoen euro. Dus besloot de ziekteverzekering tot een herziening. In afwachting werd de tegemoetkoming een tweede keer met 25 procent verlaagd.

Dat effect wordt dit jaar voor het eerst duidelijk voelbaar. Tot november 2016 zal 26 miljoen euro bespaard worden. In tegenstelling tot de voorbije jaren worden die besparingen dit jaar niet langer ‘goedgemaakt’ door de verdere toename aan apneupatiënten, zelfs al bedroeg die in de eerste helft van 2015 meer dan 15 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER