Klimaattop in Parijs gestart

Hollande: "Toekomst van planeet staat op het spel"

Print

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

De Franse president François Hollande heeft de klimaattop in Parijs geopend voor bijna 150 staatshoofden en regeringsleiders. Over twee weken moet er een akkoord op tafel liggen dat de opwarming van de aarde onder de 2 graden houdt.

"Nooit heeft een land zo veel hoogwaardigheidsbekleders ontvangen van zo veel landen", zei Hollande. "Nooit is de inzet van een internationale ontmoeting hoger geweest. Wat op het spel staat, is de toekomst van de planeet. Van het leven."

Een succesrijk akkoord moet volgens hem aan enkele voorwaarden voldoen. Ten eerste moeten de wereldleiders een geloofwaardig traject uittekenen van maatregelen die de opwarming van de aarde onder 2 graden Celsius houdt. En die maatregelen moeten regelmatig geëvalueerd worden.

Ten tweede moet de wereld de uitdagingen solidair aanpakken. "Geen enkel land kan zijn engagement naast zich neerleggen. (...) Het akkoord moet universeel, gedifferentieerd en bindend zijn. Ontwikkelde landen hebben jarenlang het meeste uitgestoten. Ontwikkelingslanden moeten hun transitie naar duurzame energie versnellen."

Goede intenties zijn niet genoeg, waarschuwde hij. "We staan op een breekpunt. Parijs moet verandering inluiden. We kunnen de natuur niet langer als een onuitputtelijke bron beschouwen."

"Alles hang af van ons. De hoop van de hele mensheid rust op jullie schouders. (...) Hier in Parijs zullen we over de toekomst van de planeet beslissen."

Twee weken

Voor de start van de top benadrukten de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping nog eens dat ze samen de stuwende kracht willen zijn achter een klimaatakkoord. Hun engagement moet andere landen overtuigen om ingrijpende maatregelen te nemen.

Naast Obama en Jinping zijn ook andere belangrijke wereldleiders aanwezig, onder wie Angela Merkel, Recep Erdogan, Vladimir Poetin en Narendra Modi. Hun aanwezigheid onderstreept het belang van de top, want Parijs mag geen Kopenhagen worden. Er kwam toen geen bindend akkoord dat alle landen verplichtte hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

De onderhandelaars zullen zeker tot 11 december de details uitwerken van een akkoord, waarmee de CO2-uitstoot verminderd moet worden en de opwarming van de aarde teruggedrongen. Op de top moeten ook middelen gevonden worden voor de landen die al getroffen worden door de klimaatsverandering.

Veiligheidsmaatregelen

Hoewel de vergadering buiten het centrum van Parijs plaatsheeft – in het congrescentrum van Le Bourget – staan in de stad de zenuwen gespannen. In de Franse hoofdstad gelden zeer strenge veiligheidsmaatregelen. Meer dan 6.000 agenten en militairen moeten maken dat er vandaag niets misloopt. Zondag werden in Parijs al 341 mensen opgepakt na een protestactie waarbij het tot geweld kwam tussen politie en betogers. 317 betogers bleven aangehouden.