© FRBE

Uitgewezen gezin van Alba Brovina (18) woensdag naar Kosovo

Alba Brovina (18) vertrekt woensdag met haar familie met het vliegtuig naar Kosovo. Ze kwam naar hier toen ze twee jaar was, maar wordt nu uitgewezen omdat ze uitgeprocedeerd is.

cwil

Het verhaal van de familie-Brovina, dat in uw weekendkrant stond, wekt veel reacties los. Het stedelijk lyceum aan de Sint-Rochusstraat in Deurne, waar Alba in het zesde middelbaar Verzorging zit, heeft een brief gestuurd naar staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). De school wil dat Alba haar opleiding toch nog kan afwerken. Francken heeft tot nu toe geen weet van die brief.

Flloza Brovina (37), de mama van Alba, is ten einde raad. “Ik ben in 2000, toen Alba twee jaar was, naar Deurne gekomen om te vluchten voor de oorlog in Kosovo. Alba en ik hebben asiel aangevraagd, en kregen het document ‘Annex 26’. Maar in 2002 kreeg ik een zwaar auto-ongeval, en is mijn man vanuit Kosovo naar hier gekomen om voor mij te zorgen. Bij dat ongeval heb ik onder meer vijf ruggenwervels gebroken. In 2009 kreeg ik een oranje kaart, waardoor ik om medische redenen in België mocht blijven. Die oranje kaart is telkens met een maand verlengd, tot eind vorig jaar. Woensdag moeten we, na een procedure van vijftien jaar, het land verlaten. En dat terwijl mijn rug nog steeds pijn doet.”

De familie Brovina, die intussen is uitgebreid met twee meisjes van één en twee jaar, kan in Kosovo tijdelijk bij de moeder van Flloza Brovina wonen, in een huisje met twee kamers en een kleine keuken. Daar wonen nu negen mensen. Dat worden er veertien.

“Asielprocedures worden in gemiddeld drie tot zes maanden afgehandeld. Vroeger duurde dat veel langer”, zegt Katrien Jansseune, woordvoerster van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “Het probleem is dat veel mensen na hun afwijzing alsnog allerlei procedures opstarten, terwijl ze goed weten dat die tot niets leiden.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio