NoMoBS: “Wij gaan niet de sorry-allochtoon uithangen”

Print

Salah, Yahya, Mike en Saïd. Foto: Jan Van der Perre

Vier portretten van jonge moslims met zwaar wapentuig en kaki legerkleding. Met als opschrift: ‘Ceci n’est pas l’Islam.’ Met die campagne, een reactie op de aanslagen van 13/11 in Parijs, oogst het Kielse hiphopcollectief NoMoBS (No More Bullshit) heel wat reactie. “De boodschap? Denk twee keer na vooraleer je oordeelt op basis van wat je ziet. Luister naar wat we te vertellen hebben, in plaats van te denken: het is bruin, dus het is gevaarlijk.”

Ze zijn met vier en spreken met de heerlijke schwung van de Kielse jeugd. Ze heten Salahdine Ibnou­ Kacemi (28), Saïd Boumazoughe (28), Yahya Affane (37) en Mike De Ridder (28), maar gaan door het leven als respectievelijk Salah, Eazy Lo, R8 en Mike. Als hiphopcollectief maakte NoMoBS­ eerst furore in de straten rond het Alfons de Cockplein, hartje Kiel. Met zijn theatervoorstelling Wachten op Gorro, een kwinkslag naar het werk van Samuel­ Beckett, veroverde het meermaals de Arenbergschouwburg. Ook op televisie stal NoMoBS­ al de show, door op eigenzinnige manier interviews en reportages­ te draaien voor Café Corsari op Eén.

Niemand heeft meer voeling met wat er leeft onder de Antwerpse jongeren dan deze vier jeugdvrienden. Hun nieuwste (letterlijke) wapenfeit ging dan ook niet onopgemerkt voorbij. Getooid in kaki legeroutfits en met zware oorlogswapens in de hand poseren de vier hiphoppers op vier portretten op hun Instragam- account­. Met als onderschrift: ‘Ceci n’est pas l’Islam.’

MEEST RECENT