© Dirk Kerstens

Antwerps Stedelijk Lyceum Meir krijgt drie diamantbewerkingsmachines

De leerlingen van het Stedelijk Lyceum Meir hebben donderdag drie nieuwe machines te zien gekregen voor het bewerken van ruwe diamant. Het gaat om een geschenk van diamantbedrijvenkoepel AWDC en het Fonds voor de Diamantnijverheid aan het Stedelijk Lyceum Antwerpen, die als enige school in Europa de opleiding aanbiedt. De instanties benadrukken de nood aan voortdurende scholing en innovatie in de sector.

De machines, die in totaal zo’n 40.000 euro kosten, zijn bedoeld voor de zevendejaars diamantbewerking. Concreet gaat het om een machine die feedback geeft over de oppervlaktekwaliteit en de geometrie van de diamant, een toestel dat de slijper met de uitlijning helpt en een die semi-automatisch ronde en fantasieslijpvormen slijpt. De machines zullen mogelijk ook gebruikt worden voor de opleiding van leerkrachten en mensen in de sector zelf.

“Vakmensen zijn essentieel voor de sector, en daarvoor zijn de meest recente en hoogwaardige technieken nodig”, stelde Antwerps schepen voor Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) bij de officiële voorstelling.

CEO van AWDC Ari Epstein benadrukte de leidende rol van Antwerpen op diamantvlak en daaraan verbonden tewerkstelling. “Hoewel wij onmogelijk in de slijpindustrie kunnen concurreren met diamantcentra zoals India, waar de loonkost tot tien keer lager ligt, maakt Antwerpen wel het verschil op vlak van expertise, kennis en deskundigheid. Handelaars met een uitzonderlijke steen twijfelen niet en laten die enkel in Antwerpen bewerken.”

Dit jaar zullen naar verwachting tien leerlingen als diamantbewerker afstuderen. Volgens schooldirecteur Ronny Du Jardin, die erg blij was met de schenking, is er opnieuw meer interesse voor de opleiding. Zo zouden er meer starters zijn in het derde jaar secundair onderwijs, het jaar waarin de opleiding start.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio