Fietsen tijdens spitsuur ongezond, Plantin en Moretuslei scoort slechtst

De Plantin en Moretuslei scoort in Antwerpen volgens Test-Aankoop het slechtst op gebied van roetdeeltjes in de lucht. Foto: Jan Van der Perre

Fietsen tijdens spitsuur ongezond, Plantin en Moretuslei scoort slechtst

Print
Antwerpen 2018 / Antwerpen -

De hoeveelheid roetdeeltjes die een fietser inhaleert op drukke wegen, zijn nefast voor de gezondheid volgens een studie van Test-Aankoop.

Test-Aankoop stuurde verschillende fietsers twintig keer op pad tijdens de spitsuren in Antwerpen, Luik en Brussel voor een parcours van tien kilometer. Op de fietsen werd een meettoestel geïnstalleerd dat de lucht filtert. Daaruit leidt Test-Aankoop af dat fietsers vooral in drukke straten ingesloten tussen hoge gebouwen worden blootgesteld aan een ongezonde hoeveelheid roetdeeltjes. De schadelijke zwarte koolstof komt onder meer vrij bij het verbrandingsproces van diesel en benzine en het verwarmen van gebouwen.

In Antwerpen werden de slechtste resultaten gemeten in de Plantin en Moretuslei, vooral op de kruispunten en onder de bruggen aan de Mercatorstraat en aan de aansluiting met de Singel. De lucht bevatte ook veel zwarte koolstof op de Rooseveltplaats en in grote delen van de Provinciestraat. De properste lucht werd gemeten rond het stadspark. Ook de verkeersvrije en winkelstraten in het centrum en enkele rustige woonstraten in Zurenborg worden gezond verklaard om door te fietsen.

“We raden aan om niet de kortste, maar wel de gezondste weg te kiezen”, zegt Simon November van Test-Aankoop. “De concentratie roetdeeltjes ligt bijvoorbeeld al veel lager bij fietspaden die gescheiden worden van auto’s door een groene bufferzone of door parkeerplaatsen. Het gevaarlijkst wordt het wanneer fietsers tussen de auto’s moeten manoeuvreren of dicht bij stilstaande of optrekkende wagens rijden.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio