© VUM

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Onderzoek naar ‘sjoemelsoftware’ in toestellen

Federaal minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) laat onderzoeken in welke mate fabrikanten echt de veroudering inbouwen in hun toestellen. Tegelijk wil hij nagaan welke maatregelen hij kan nemen om toestellen langer te laten meegaan.

bm

De printer die het begeeft net na de garantieperiode, de smartphone die na elke software-update trager wordt en de wasmachine die na enkele jaren al onherstelbaar is. We hebben het allemaal al eens meegemaakt en zowat iedereen denkt dat fabrikanten doelbewust iets inbouwen om die producten stuk te krijgen. Een soort van ‘sjoemelsoftware’ bijvoorbeeld, tellers die het product na een bepaald aantal pogingen laten uitvallen, bewust zwakkere onderdelen, ... Kris Peeters laat nu onderzoeken wat er precies van waar is.

De bedoeling van het onderzoek is de consumentenbescherming uit te breiden. Bijvoorbeeld door de garantietermijnen te verlengen en regels op te leggen over de beschikbaarheid van wisselstukken, maar ook door controle op misleidende milieuclaims.

Voor Groen komt Peeters’ initiatief te laat. “Elke stap vooruit is positief, maar Peeters loopt achter de feiten aan. De veroudering is al lang bewezen”, zegt voorzitster Meryem Almaci.

Lees er donderdag meer over in Gazet van Antwerpen