© rr

© gva

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Syriëstrijder mag studies voortzetten in gevangenis

Een 18-jarige scholier uit Borgerhout die onlangs werd aangehouden omdat hij naar Syrië probeerde te reizen, mag zijn middelbare studies hervatten in zijn cel. Het Stedelijk Lyceum Meir wil hem vanuit de gevangenis ook laten deelnemen aan de examens.

Joris van der Aa

De 18-jarige Zakaria E.A., student informatica aan het Stedelijk Lyceum Meir, werd enkele weken geleden onderschept door de Turkse autoriteiten toen hij probeerde naar Syrië te reizen. De Turkse overheid zette hem op een vliegtuig terug naar België, waar hij werd gearresteerd op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. Sindsdien zit de Antwerpse scholier in de gevangenis in de Begijnenstraat.

Zakaria E.A. zelf ontkent dat hij naar Syrië wilde trekken om er deel te nemen aan de gewapende strijd. Hij houdt vol dat hij gewoon een citytrip naar Istanboel op het programma had staan.

Zakaria E.A. stond in zijn school bekend als een goede leerling. “Omdat de jongen zelf te kennen heeft gegeven dat hij zijn opleiding graag wil afmaken, wil de directie van het lyceum hem ook niet laten vallen”, zegt woordvoerster Joke Cortens van het Stedelijk Onderwijs in Antwerpen. “De dienst Onderwijs van de gevangenis heeft contact opgenomen met de school. Het lyceum is bereid om voor de betrokken leerling een apart leerprogramma op te stellen. zodat hij zijn opleiding kan voortzetten in de gevangenis. Ze wil hem ook examens laten afleggen vanuit zijn cel.”

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio