© GVA

Kerry King, het interview: "Als Tom wil stoppen, is het gedaan met Slayer"

Slayer heeft enkele moeilijke jaren achter de rug, met als absoluut dieptepunt de dood van gitarist en songschrijver Jeff Hanneman in 2013. Maar anno 2015 staat de band er weer, met een nieuwe plaat ('Repentless') en een Europese toernee die Kerry King en co vorige week naar Brussel bracht. En daar kunnen de terroristen van IS niets aan veranderen. "Shows cancellen is geen optie."

TDS

De terreurdreiging is voelbaar, in Brussel. Enkele dagen geleden hebben acht achterlijke haatbaarden dood en verderf gezaaid in Parijs. Hun voornaamste doelwit: de concertzaal Bataclan, in veel te vergelijken met de Brusselse AB waar Slayer straks speelt. Tijdens een concert van Eagles of Death Metal werden tientallen concertgangers er genadeloos neergemaaid.

"Het verbaast me dat het nog zo lang geduurd heeft voor de terroristen dit deden", zegt gitarist Kerry King in zijn AB-kleedkamer, zo'n twee uur voor de show. "Het is geweten dat ze onze levensstijl haten. Dat ze rockmuziek haten. De vrijheid en het plezier die ermee gepaard gaan. Maar ik weiger om me door die aanslagen te laten afschrikken. Shows cancellen is geen optie voor mij, want dat is net wat ze willen."

"Uiteindelijk kan er altijd iets gebeuren. Net na 9/11 zijn we ook overal gaan spelen, en moesten we dus geregeld het vliegtuig op. En enkele jaren daarna is Dimebag van Pantera, een van mijn goeie vrienden, tijdens een concert neergeschoten. Als je stilstaat bij wat er allemaal kan gebeuren, raak je verlamd. Maar je moet alles in perspectief blijven zien. De kans dat je door een auto overreden wordt, is nog altijd groter. Mijn advies: blijf doen wat je graag doet."

"Ik heb doorheen de hele carrière van Slayer veel songs geschreven over de negatieve invloed van georganiseerde religie. Dit is het zoveelste voorbeeld ervan. Ik geloof niet wat die mannen van IS - of ISIS, of Daesh, of hoe je ze ook moet noemen - geloven, dus moet ik dood, en met mij alle andere 'ongelovigen'. Dat is toch ronduit belachelijk? Toch moorden mensen daarom elkaar al eeuwen uit. Maar ik ben niet pessimistisch: ik merk dat in de VS, waar ook veel religieuze gekken rondlopen, meer en meer mensen zich afkeren van georganiseerde religie, en meer voor zichzelf gaan denken."

Alle misselijkmakende actualiteit ten spijt: King is zichtbaar in zijn nopjes. Hij is duidelijk blij dat hij de moeilijke jaren voor zijn band achter zich kan laten, met een nieuwe plaat en een nieuwe toernee. "De druk op mij is enorm geweest. Na Jeffs dood werd ik de enige songschrijver. Ik moest dus zowel mijn eigen, eerder snelle songs schrijven, als ook Jeffs tragere nummers op mij nemen. Ik heb verschrikkelijk hard gewerkt. De song 'When the Stilness Comes' heeft een cruciale rol gespeeld. Dat is zowat de eerste song die ik schreef voor de nieuwe plaat. Wie het hoort, zal denken dat het een Jeff-nummer is. Dat ik zo'n trager nummer tot een goed eind kon brengen, gaf me de moed om voort te werken."

Er zijn wel meer nieuwigheden in het Slayer-kamp. Zo staat voor het eerst in bijna dertig jaar Rick Rubin niet meer vermeld als (executive) producer. "We waren al een tijdje op hem uitgekeken, en hij op ons", zegt King. "Zijn rol bij de laatste platen was sowieso beperkt. En toen we dan een nieuwe platendeal moesten tekenen, kwam hij als eigenaar van American Recordings met een voorstel dat ik alleen maar als beledigend kan omschrijven. Nuclear Blast had ons sowieso al gecontacteerd, maar Tom [zanger-bassist Tom Araya, TDS] en ik zijn zo old school dat we toch eerst met American zijn gaan praten. Maar toen dat belachelijk voorstel kwam, zijn we met de mensen van Nuclear Blast rond de tafel gaan zitten. Het klikte meteen. We voelen ons daar zeer welkom."

Betekent dit dat Slayer nog een tijdje voortdoet? "Normaal gezien wel", zegt King. "Meer nog: ik heb al behoorlijk wat materiaal liggen voor een nieuwe plaat. Ik sluit ook niet uit uit dat Gary [Holt, Jeff Hannemans vervanger, TDS] mee gaat schrijven. Dat moeten we nog bespreken. Sowieso zal de volgende Slayer-plaat niet opnieuw zes jaar op zich laten wachten. Nee, we doen nog wel een tijdje voort, denk ik. Ik voel in ieder geval niet de aandrang om ermee te stoppen, al ben ik intussen een vijftiger. Maar 50 is het nieuwe 30, toch? De enige reden die ik kan bedenken om te stoppen met Slayer, is dat Tom er geen zin meer in heeft. Die afspraak hebben we: als een van ons twee wil stoppen, dan is dat het einde van Slayer."

MEER OVER Metal Maniac