Hoogste veiligheidsniveau blijft behouden: geen metro’s en scholen maandag dicht

Print

Het veiligheidsniveau in het Brussels Gewest blijft op 4, het hoogst mogelijke niveau. Dat heeft premier Charles Michel bekendgemaakt. Metrostations en scholen blijven maandag dan ook dicht.

Volgens Michel is de dreiging nog dezelfde als zaterdagmorgen: er is een risico op een aanslag door meerdere personen op meerdere plaatsen. De doelwitten blijven dezelfde: winkelcentra en -straten, het openbaar vervoer en grote evenementen.

Het OCAD behoudt daarom het dreigingsniveau op vier voor Brussel en drie voor de rest van het land.

Dezelfde maatregelen

De maatregelen blijven dan ook dezelfde: versterkte inzet van politie en militairen, de vermindering van grote evenementen met veel volk en extra aandacht voor het openbaar vervoer.

De metro blijft dicht en ook de Brusselse scholen, hogescholen en universiteiten blijven maandag gesloten.

Crèches

Ook de crèches in Brussel zullen maandag dicht blijven, zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) na overleg met de negentien Brusselse burgemeesters, in de zogenaamde gewestelijke veiligheidsraad.

“De gewestelijke veiligheidsraad heeft tevens beslist de crèches dicht te laten”, zei Vervoort. “Op deze uitzonderlijke maandag zal in geen enkele van de Brusselse gemeenten een onthaaldienst worden waargenomen”, zei Vervoort.

Ook winkels, ontspanningsruimten, markten en sportvoorzieningen zullen gesloten zijn. “Het is de bedoeling om zoveel mogelijk veiligheidsmanschappen in te zetten op het terrein”, aldus Vervoort.

Vilvoorde

Naast Brussel zullen de maatregelen ook van kracht zijn in Vilvoorde. Dat heeft burgemeester Hans Bonte beslist. Ook daar blijven de scholen maandag dicht.

In de loop van maandagnamiddag volgt een nieuwe analysevergadering van OCAD en een nieuwe bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad.

“Moeilijk voor iedereen”

“We zijn ons ervan bewust dat de situatie voor iedereen moeilijk is. We willen de veiligheidsdiensten en de mensen op het terrein bedanken”, zei Michel. “We bedanken ook de bevolking voor de sereniteit”, aldus de premier, die

De premier wou niets zeggen over lopende gerechtelijke onderzoeken en eventuele gerechtelijke of politie-operaties.

Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad, die de regeringstop, de bevoegde ministers en de veiligheids- en inlichtingendiensten samenbrengt, moest zich zondagavond op de Wetstraat 16 opnieuw buigen over een nieuwe analyse van het OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging analyseert.

Opvallend was dat ook de minister-presidenten van de deelstaten aanwezig waren. “We hebben scholen, er werken hier heel wat mensen, we komen daarom luisteren naar wat de experts te vertellen hebben”, zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) voor aanvang van de vergadering.

Concrete dreiging

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd beslist om het veiligheidsniveau in het Brussels Gewest naar 4 te brengen. “Er is een ernstige dreiging”, zei de Schaarbeekse burgemeester Bernard Clerfayt daarover. “Er zijn twee terroristen op het terrein in het Brusselse Gewest, die tot zeer gevaarlijke daden in staat zijn. We moeten nu anticiperen, voorkomen, monitoren. En dat heeft toch wel dramatische gevolgen voor de mensen die erop rekenden zich te amuseren. Maar zolang die dreiging er is, moeten we voorzichtig zijn.”

Bekijk fragmenten van de persconferentie: