Boek over 40 jaar scouts Zandvliet

Print
Berendrecht-Zandvliet-Lillo - Elke Thys vatte veertig jaar scouts De Reigers samen in 302 bladzijden. Het thematisch samengestelde boek brengt de hoogtepunten uit vier decennia jeugdbeweging. Foto’s, krantenartikels en lijstjes maken van het werk ook een leuk kijk- en naslagwerk.

In januari 2016 bestaan de Zandvlietse scouts veertig jaar. De Reigers vieren dat door hun geschiedenis neer te pennen in een lijvig lees- en kijkboek. Elke Thys (38) die mee in het oudercomité zit, is de auteur van “In Vogelvlucht 40 jaar scouts en gidsen De Reigers.”

Het boek kost 25 euro en kan tot 15 december worden besteld via  www.scoutsdereigers.be. Zondag 17 januari 2016 vieren de scouts dan officieel hun 40ste verjaardag.  “Op 18 januari 1976 kwamen de scouts voor de allereerste samen”, weet Elke Thys als geen ander.

Het terugblikboek is niet chronologisch, maar wel thematisch samengesteld. “Ik ben vertrokken van het alfabet. Elke letter staat voor een scoutsthema en na vijf thema’s volgt telkens een fotoreeks. Op het einde staat een overzicht waar per jaar het thema wordt vermeld en de kampplaats. Het vermeldt ook wie groepleider was en wie de verschillende takken leiding gaf. Ook het aantal leden krijgt een plek. Dit overzicht kostte me vele uren speurwerk”, verzekert Elke Thys.

Lees het volledige artikel maandag in Gazet van Anwerpen, editie Noord.

 

 

 

 en binnen het oudercomité en het bestuur groeide het idee om daarom iets speciaals te doen. “Zo besloten we om de voorbije decennia samen te bundelen in een boek en kreeg ik de vraag om aan dat titanenwerk te beginnen. Het feit dat mijn verleden niet hier lag, vond de groep geen nadeel. Integendeel. Mijn speurwerk begon bij Zanvlietenaar Pitte Van Gils, die aan de wieg stond van deze groeps. Via Pitte kwam ik in contact met mensen die de groep in hun tijd mee vorm gaven. Het oorspronkelijke idee om alles chronologisch samen te vatten, verdween al gauw. Het leek me boeiender om thematisch te werken. Voor elk letter van het alfabet zocht ik een passende titel. Na vijf thema’s volgt steeds een fotoreportage”, verklapt Elke Thys.

Het werd een lange zoektocht om alle materiaal samen te brengen. “Pitte Van Gils bezit een rijk archief  over de beginjaren van De Reigers. Ik kon bij hem putten uit veel documenten. Foto’s waren er veel minder. Dat viel me op, want over het laatste decennium vond ik heel veel foto’s, maar veel minder documenten. Dat heeft natuurlijk te maken met de vlugge ontwikkeling van de digitale fotografie en de kwaliteit van de foto’s genomen met smartphones. Soms kreeg ik volledige harde schijven vol fotomateriaal. Geloof me, het is geen sinecure om dat te verwerken”, zegt Elke Thys.

Natuurlijk ontbreken anekdotes niet in een terugblikboek. “Mieke Meuris woont vlak naast de scoutslokalen en is samen met haar kinderen nauw verbonden met De Reigers. Zij houdt altijd een oogje in het zeil. Wanneer ze op een gegeven moment de vuilnisbakken op straat wil zetten, valt het haar op dat de deur niet is gesloten. Binnen vindt ze iemand die op sofa ligt te slapen. Ze denkt dat het iemand van de leiding is, maar stelt al gauw vast dat het een inbreker is. Onmiddellijk verwittigt ze de politie”, vertelt Elke Thys.

In het leiderslokaal staat een grote houten kip. “Dat is de kip van Clervaux. Jaren geleden waren de scout daar op kamp. In Clervaux was er toen een ambachtsmarkt, waar specialisten onder meer houten voorwerpen maakten. Van toen af vond de houten kip een vaste stek in het leiderslokaal. De verhalen lopen uiteen. Volgens sommigen is de kip eerlijk gevonden, anderen houden het op ‘gekregen’ en een minderheid veronderstelt dat de kip per ongeluk is meegenomen.”

Het boek kost 25 euro en kan tot 15 december worden besteld via  www.scoutsdereigers.be. Zondag 17 januari 2016 vieren de scouts dan officieel hun 40ste verjaardag.  “Op 18 januari 1976 kwamen de scouts voor de allereerste samen”, weet Elke Thys als geen ander.

 

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio