Iserbyt pakt op Duinencross eerste Wereldbekerzege bij beloften

Foto: NBEN

Iserbyt pakt op Duinencross eerste Wereldbekerzege bij beloften

Print

Eli Iserbyt heeft de tweede manche van de Wereldbeker in Koksijde op zijn naam geschreven. In een sprint met twee klopte hij Daan Hoeyberghs. Daan Soete werd wat later derde. Iserbyt is ook de nieuwe leider in het klassement van de Wereldbeker.

Veldrijden op Sportwereld.be

Het was Daan Hoeybergs die de beste start nam op het zware parcours van Koksijde. De renner van BKCP-Corendon ranselde het pak uit elkaar en nam enkele lengtes voorsprong. Heel lang reed hij niet alleen op kop en hij kreeg uiteindelijk het gezelschap van Daan Soete en Eli Iserbyt.

Die laatste kreeg evenwel af te rekenen met materiaalpech en moest wisselen van fiets. Het kostte hem zo’n 10 seconden en hoewel Iserbyt als een gek op zoek ging naar de leiders, duurde het toch even vooraleer hij vooraan weer zijn plaats innam. “Ik denk altijd dat ik goed door het zand kan rijden”, aldus Iserbyt, “maar eigenlijk lukt dat niet zo goed. Ik maakte toch wat te veel foutjes en moest op bepaalde stukken van de fiets waar de anderen wel konden blijven rijden.”

In een spannend slot sleurde Iserbyt voortdurend op kop, maar zonder al te veel resultaat. Hoeyberghs bleef aanklampen, wel moest ploegmaat Soete uiteindelijk net voor het ingaan van de laatste ronde afhaken. Het tempo zakte evenwel in het slot en Soete kwam nog een keer terug. Toen Hoeyberghs en Iserbyt elkaar bleven bestoken, moest hij finaal passen. Het duo ging samen de laatste bocht in en sprintte voor de zege. In de sprint deed Iserbyt professioneel de deur dicht en pakte hij zijn eerste Wereldbekerzege bij de beloften. Hoeybergsh maakte even misbaar om het manoeuvre van Iserbyt, maar kon zich na afloop neerleggen bij de nederlaag. “De eerste minuut na de cross was ik kwaad”, zei hij, “maar je kan Eli niets verwijten. Ik kon nog altijd door dat gaatje, hij pakte het gewoon slim aan. Hij verraste me door zo snel de sprint aan te gaan, ik moest me reppen om hem bij te halen. Ik kom nog dicht, maar raak hem niet voorbij. Ik had hier graag gewonnen, maar goed, er was iemand anders sneller.”

Iserbyt is ook de nieuwe leider in het klassement van de Wereldbeker. Hij telt 110 punten, 25 meer dan de Fransman Clement Russo. Daan Hoeyberghs staat derde met 78 punten. “Ik maak wel een doel van dit klassement”, aldus Iserbyt. “En ik ga mijn best doen om die leidersplaats te verdedigen.”

Meer sportnieuws