Aziatische landen willen economische gemeenschap oprichten

Hand in hand op de ASEAN-top in Maleisië (van links naar rechts): de Vietnamese premier Nguyen Tan Dung, de Japanse premier Shinzo Abe, de Maleisische premier Najib Razak en zijn collega Thongsing Thammavong uit Laos. Foto: AP

Aziatische landen willen economische gemeenschap oprichten

Print

De leiders van tien Zuidoost-Aziatische landen hebben zondag hun handtekening gezet onder een plan om een economische gemeenschap op te richten naar Europees voorbeeld. Dit was op de topconferentie van de ASEAN, de Vereniging van Zuidoost-Aziatische Naties, in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

De Maleisische premier Najib Razak zei dat het besluit een mijlpaal is voor de 625 miljoen mensen die in de lidstaten van ASEAN wonen, meldden plaatselijke media.

Het is de bedoeling dat de vrijhandelszone van de economische gemeenschap van het zuidoosten van Azië voor 31 december op papier vorm heeft gekregen en dat meteen wordt vastgelegd hoe die in de komende jaren wordt gerealiseerd.

De ASEAN-landen zijn Brunei, Cambodja, de Filipijnen, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Singapore, Thailand en Vietnam.

Nu in het nieuws