Sp.a: “De Antwerpenaar betaalt alle rekeningen”

Kathleen Van Brempt. Foto: Walter Saenen

Sp.a: “De Antwerpenaar betaalt alle rekeningen”

Print
Antwerpen -

De Antwerpse sp.a is vernietigend voor de begroting die het stadsbestuur van

N-VA, CD&V en Open Vld heeft opgesteld voor 2016. “De Antwerpenaar betaalt alle rekeningen”, luidt het.

Na Groen maakt ook de Antwerpse sp.a haar analyse van de begroting 2016 van het Antwerpse stadsbestuur. “Dit bestuur beheert, maar heeft geen visie”, vindt de sp.a. “Iedereen in de stadsdiensten moet besparen, behalve de politie. En de districten moeten het met 15 procent minder doen, ondanks alle beloften van het stadsbestuur.”

Slechte cijfers

De sp.a staaft haar analyse met cijfers. Volgens ex-schepen Leen Verbist bedroeg de realisatiegraad na twee jaar bestuur onder Patrick Janssens 79 procent, terwijl dat onder Bart De Wever slechts 58 procent zou zijn. “Er wordt niet geïnvesteerd in de toekomst en de stad schrijft in de begrotingen leningen in met een rente van liefst 4 procent. Dat is onaanvaardbaar.”

Volgens voormalig OCMW-voorzitter Monica De Coninck is het aantal leefloners in een jaar tijd gestegen met 10 procent. Ook de huisvesting is volgens haar dramatisch. “Ik daag u uit: zoek een appartement met één kamer in de stad onder de 500 euro. Inclusief kosten is dat 600 à 650 euro. En dat terwijl een alleenstaande met een leefloon amper 850 euro krijgt.”

Ex-schepen Robert Voorhamme berekende de evolutie van de uitgaven voor de politie. “In 2013 was dat 322 euro per Antwerpenaar, in 2019 zal het 403 euro zijn. Dat is een enorme aanslag op de stedelijke begroting. Bovendien zullen de reserves van de lokale politie tegen 2018 helemaal opgesoupeerd zijn. En uitgerekend in 2018 wil de burgemeester het lint doorknippen van het nieuwe politiepaleis dat 275 miljoen euro gaat kosten.”

Regeringen

Parlementslid Güler Turan zegt dat Antwerpen de rekening betaalt voor de financiële kaalslag als gevolg van het beleid van de federale en Vlaamse regering. “De Turteltaks voor de elektriciteit, de waterfactuur, de stijgende kosten voor het openbaar vervoer, de kinderopvang en het onderwijs ... Antwerpen heeft nu de meeste bestuurders op de hogere niveaus, maar de gezinnen van de stad lijden wel de grootste verliezen.”

Ook in de bestrijding van de radicalisering schiet het stadsbestuur volgens de sp.a schromelijk tekort. “Wij hadden gehoopt dat de stad daarvoor op tafel zou kloppen bij de hogere overheden, maar daar is nog niets van gekomen”, zegt Yasmine Kherbache.

Sp.a-fractieleider Kathleen Van Brempt besluit: “Ik heb zelden een begroting gezien die zo antistedelijk is. Vanaf volgend jaar gaan wij keihard werken aan onze eigen visie op de stad.”

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio