OCAD maakt zondag nieuwe evaluatie van terreurdreiging

Foto: AFP

OCAD maakt zondag nieuwe evaluatie van terreurdreiging

Print

Het antiterreurorgaan OCAD maakt in de loop van zondag een nieuwe evaluatie van de terreurdreiging. Dat meldt het Crisiscentrum zondagochtend. Zaterdag werd beslist om het dreigingsniveau voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op te trekken naar vier, het hoogst mogelijke niveau. Dat betekent dat een dreiging “ernstig en zeer nabij” is. In de rest van België blijft niveau drie van kracht.

Aan de negentien Brusselse gemeenten werd gevraagd om grote evenementen op hun grondgebied te annuleren. Er wordt ook gevraagd om een gerichte communicatie te organiseren, om de bevolking erop te wijzen dat plaatsen waar veel mensen samenkomen best vermeden worden. In de nacht van zaterdag op zondag bleef alles rustig in de hoofdstad.

Zaterdag werden alle metro- en premetrostations van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB gesloten. Op aanbeveling van het Crisiscentrum Binnenlandse Zaken blijft dat zo, zo meldt de MIVB zondagochtend. De vervoermaatschappij benadrukt dat het om een voorzorgsmaatregel gaat.

“De MIVB beslist in samenspraak met de bevoegde overheden en de politie dag per dag of de stations weer open gaan”, klinkt het in een mededeling. Bovengronds rijden de bussen en trams wel, al wordt een 10-tal tramlijnen beïnvloed door de voorzorgsmaatregel. Zo wordt lijn 3 niet uitgebaat tussen Berkendaal - Thomas, lijn 4 niet uitgebaat tussen Vooruitgang - Berkendaal, lijn 7 niet uitgebaat tussen Pétillon - Meiser en De Wand - Heizel, lijn 19 niet uitgebaat tussen Heilig Hart en Kerkhof van Jette, lijn 25 niet uitgebaat tussen Pétillion - Meiser, lijn 39 - 44 uitgebaat via bovengrondse lus Montgomery, lijn 51 niet uitgebaat tussen Ninoofsepoort - Van Haelen en lijn 82 niet uitgebaat tussen Zuid en Ninoofsepoort.

De MIVB zet twee pendelbussen in: pendelbus 7-25 tussen Pétillon en Meiser en pendelbus Vooruitgang-Liedts-Kruidtuin-Rogier-Noord (3-7-25-55).