VAB waarschuwt voor eerste winterprik op maandag

Foto: JVDP

VAB waarschuwt voor eerste winterprik op maandag

Print

Mobiliteitsclub VAB schat de kans groot in dat we maandag te maken krijgen met een eerste “winterprik”. Dat meldt VAB zondag. Het zou in dat geval gaan om een vroege winterprik, die over het algemeen wel minder zwaar is dan latere winterprikken.

VAB spreekt pas van een echte winterprik vanaf het moment dat het aantal oproepen in de VAB-alarmcentrale stijgt met meer dan 50 procent. Vorig jaar was dat pas een eerste keer op 29 december, met een stijging van 107 procent (of meer dan dubbel zoveel oproepen dan op een normale dag) om 13 uur.

De meeste startproblemen doen zich voor na een weekend met lage temperaturen. Dit komt doordat de wagen dan vaak langere tijd heeft stilgestaan en omdat we dan ook vaak korte afstanden afleggen, waardoor de batterij eerder ontlaadt dan opgeladen wordt. Bovendien verwacht VAB maandag door de winterse neerslag niet alleen startproblemen, maar ook meer kleine ongevallen.

VAB waarschuwt voor gladde wegen, en vraagt automobilisten om hun rijstijl aan te passen, ook voor wie zijn of haar wagen met winterbanden uitrust. Uit onderzoek van VAB blijkt immers dat het effect van winterbanden vooral bij mannelijke bestuurders teniet wordt gedaan door risicocompensatie. “Doordat je een ‘veiliger’ gevoel hebt met winterbanden, ga je sneller rijden”, klinkt het.

VAB raadt onder meer aan om niet te remmen of gas te geven in een bocht, maar ervoor te zorgen dat de snelheid reeds voor de bocht al aangepast is.

Belga

Externe links
Nu in het nieuws