Rellen bij antimoslimbetoging in Melbourne

Print

Zowat honderdvijftig leden van een antimoslimorganisatie zijn zondag in een buitenwijk van de Australische stad Melbourne slaags geraakte met enkele honderden tegenbetogers. Dat melden lokale media.

De onrust brak volgens de krant The Herald Sun uit in een park in Melton, in het noordwesten van Melbourne. De antimoslimorganisaties Reclaim Australia en United Patriots Front hadden daar opgeroepen tot een betoging tegen de geplande bouw van een moskee.

Er moesten zowat 200 politieagenten werden ingezet om de twee groepen uit elkaar te houden. Daarbij werd ook pepperspray gebruikt. Uiteindelijk werden vier betogers gearresteerd: een van hen werd opgepakt voor wapenbezit, een andere manifestant werd gearresteerd omdat hij een paard van de politiediensten zou hebben aangevallen.

Ook in andere Australische steden - zoals Sydney, Perth, Brisbane, Adelaide, Canberra en Hobart - vinden zondag betogingen tegen de islam plaats.

De voorbije maanden werden in Australië verschillende antimoslimpartijen opgericht, waaronder de Australian Liberty Alliance die gelanceerd werd door de Nederlandse politicus Geert Wilders. Eerder deze week werd ook de oprichting van een Australische promoslimpartij aangekondigd.

Nu in het nieuws