© Belga

Beresterke Sven Nys pakt eerste overwinning van het seizoen na spektakelstuk

Sven Nys heeft nog eens een veldrit gewonnen. De veteraan toonde zich vandaag beresterk in de GP van Hasselt en liet na een indrukwekkende cross Meeusen en Pauwels achter zich. Het is zijn eerste overwinning in meer dan een jaar tijd.

lgo

Veldrijden op Sportwereld.be

Koude temperaturen, snijdende wind en af en toe zelfs wat smeltende sneeuw: het echte veldritweer maakte in Hasselt z’n opwachting. De laatste vijf edities was Kevin Pauwels maar liefst drie keer de snelste en ook nu rekende hij zichzelf vooraf bij de favorieten. “Een heel technisch parcours met korte bochten, dat is echt iets voor mij”, sprak hij vooraf. Maar met een Sven Nys die stilaan de goede vorm te pakken heeft, had Pauwels er alvast een te duchten concurrent bij.

En die concurrent startte stevig. Samen met Tom Meeusen fietste Nys al snel een voorsprong van negen seconden bij mekaar. Pauwels hield zich de eerste ronde nog gedeisd, maar waagde in de tweede ronde dan toch de sprong. Hij vond in geen tijd aansluiting bij het leidersduo. De drie voorin controleerden de cross, de achtervolgers bengelden voortdurend op een tiental seconden.

Kat en muis

Halfweg moest Meeusen een paar metertjes prijsgeven en dat was voor Nys het sein om eens stevig door te trekken. Pauwels en Meeusen zochten mekaar om de voorsprong van de veteraan - een viertal seconden - niet groter te laten worden. Terwijl Meeusen even later leek te gaan barsten, speelden de teruggekeerde Pauwels en Nys voorin een kat-en-muisspelletje.

Het bleek maar schijn: Meeusen knokte zich terug tot bij het leidersduo en trok zowaar in de aanval. Nys kon nog volgen, nu was het Pauwels die wat moeilijkheden kende. In de achtergrond stak ook Dieter Sweeck weer de neus aan het venster. Zes seconden, meer bedroeg zijn achterstand op het drietal niet bij het ingaan van de laatste twee ronden.

Eén jaar en tien dagen later...

Het leiderstrio bleef ondertussen mekaar bestoken. Nys en Meeusen toonden zich nadrukkelijk, Pauwels hield zich koest. Sweeck had ondertussen al de rol moeten lossen en de drie mannen die de koers gemaakt hadden, mochten samen de laatste ronde in.

Daarin versnelde Meeusen. De derde hond leek met het been te gaan lopen, maar dat was buiten een beresterke Nys gerekend. Hij nam over, reed een kloofje van vijf lengten bij mekaar en kwam zo solo aan. Zijn laatste overwinning dateerde van exact één jaar en tien dagen geleden. En deze? Deze was méér dan verdiend.

Emotionele Nys: “Wilde toch nog één keer winnen”

© BELGA

Één jaar en tien dagen wachten op een nieuwe overwinning. Het waren harde tijden voor Sven Nys. Zaterdag maakte hij komaf met die negatieve reeks en dat deed hem zichtbaar deugd. “Ik ben zo blij als een kerel van 20 jaar”, klonk het.

Veldrijden op Sportwereld.be

“Ik ben ongelooflijk blij. Als je voelt dat het vorig jaar bergaf ging en dat je dan vandaag toch nog een veldrit kan winnen: daar word je overgelukkig van. Ik heb deze zomer keihard gewerkt om toch nog één keer te winnen. Ik kan daar zelfs op mijn 39e nog geweldig van genieten”, sprak de Kannibaal.

Vooral de manier waarop de zege tot stand kwam, was indrukwekkend. “Ik heb het vandaag zeker en vast niet cadeau gekregen van Meeusen en Pauwels. Ik heb geprobeerd zo veel mogelijk op kop te rijden en die tactiek heeft ook zijn vruchten afgeworpen. Morgen zal ik allicht niet top zijn in Koksijde, maar deze bloemen pakken ze me al niet meer af”, sloot de veteraan af.

Tom Meeusen: “Kan leven met tweede plaats”

© BELGA

Tom Meeusen maakte er samen met Kevin Pauwels en Sven Nys een mooie strijd van in Hasselt. Finaal moest de kopman van Telenet-Fidea zijn meerdere erkennen in Sven Nys. “Ik kan leven met deze tweede plaats”, aldus Meeusen.

Veldrijden op Sportwereld.be

Het trio kleurde de wedstrijd en zorgde voor een spannende strijd in Hasselt. Meeusen zag iets over halfweg cross Nys en Pauwels enkele lengtes nemen, maar uiteindelijk keerde hij nog terug. “Toen heb ik iets te veel mijn podiumplaats verdedigd”, sprak hij. “Ik zag dat Diether (Sweeck) heel dicht kwam en besloot om daarom te demarreren. Dat kostte krachten, krachten die ik op het eind te kort kwam toen Sven zijn versnelling plaatste. Nu goed, hij was de sterkste, ik ben tevreden met deze tweede plaats. Sind Niel draait het goed bij mij, maar na mijn pech in Gavere was ik even het vertrouwen kwijt. Nu sta ik hier weer op het podium. Dat voelt goed en is een opsteker na een paar moeilijke weken.”

Kevin Pauwels werd net zoals in Gavere derde en had daar vrede mee. “Sven en Tom waren op die helling voorbij de materiaalpost sterker dan mij. Zij konden er iedere keer naar boven rijden, ik moest er altijd wat prijsgeven.” Pauwels bleef lange tijd aanklampen en moest pas in de laatste halve ronde het duo laten rijden. “Pas dan heb ik wat gas teruggenomen met het oog op Koksijde, maar daarvoor heb ik altijd het volle pond gegeven.”

Sanne Cant heerst ook in Hasselt

© Photopress

Sanne Cant heeft zaterdag de GP Hasselt aan haar palmares toegevoegd. De Belgische en Europese kampioene reed in relaxmodus naar de zege en haalde het voor de Nederlandse Maud Kaptheijns en Ellen Van Loy.

Veldrijden op Sportwereld.be

Sanne Cant heeft haar zegereeks, sinds de verlenging van haar Europese titel op 7 november verloor ze geen enkele wedstrijd, voortgezet. In Hasselt, een wedstrijd die geen deel uitmaakt van een klassement, maakte ze al meteen bij de start haar intenties duidelijk.

Halfweg de eerste ronde nam ze enkele lengtes op de jonge Nederlandse Maud Kaptheijns (21), goed voor zilver bij de jeugd op het EK veldrijden, en Ellen Van Loy. De Nederlandse maakte finaal nog de aansluiting, Van Loy volgde bij de eerste passage aan de finish op zeven seconden.

Het duo dook samen de tweede ronde in en Cant gaf de indruk gemakkelijk weg te kunnen rijden bij Kaptheijns, maar die bleek uiteindelijk sterker dan verwacht en maakte in de zandstrook haar achterstand goed. Twee ronden lang bleef het duo samen, maar in de vierde en voorlaatste ronde had Cant voldoende aan één versnelling om Kaptheijns meteen tien seconden aan te smeren. De strijd was gestreden, Cant reed vervolgens op reserve naar de winst, goed voor haar zevende overwinning van dit seizoen.

Kaptheijns, die fietst voor de ploeg van Geert Wellens, AA Drinks-Kalas, pakte de tweede plaats. In de strijd om de derde stek moest Ellen Van Loy zich nog reppen om de Britse Helen Wyman af te houden.

Sanne Cant: “Reed met de handrem op”

Sanne Cant heeft haar vijfde overwinning op rij beet, haar zevende van het seizoen. In de GP Hasselt haalde ze het voor Maud Kaptheijns en Ellen Van Loy. “Ik had alles onder controle vandaag”, zei ze na afloop. “Dit is een mooie zege, maar wat telt is vooral de wedstrijd van zondag in Koksijde.”

Cant had voldoende aan één versnelling in de voorlaatste ronde. “Het was plezant crossen vandaag”, stelde Cant. “Beetje regen, een glibberig en verraderlijk parcours, een echte cross, daar houd ik van. Ik rijd hier ook graag, dit is een omloop die me wel ligt. Ik had alles onder controle vandaag. Ik wist dat Maud op dit parcours lang zou kunnen meestrijden, maar ik voelde me ook sterk en ik heb met veel reserve gereden. Toen ik één keer versnelde zag ik meteen dat ik een grote kloof sloeg en daarna was het gewoon uitrijden tot het eind.”

Morgen zondag wacht de Wereldbeker in Koksijde, waar Cant op het WK 2012 doorbrak bij het grote publiek met haar eerste, een bronzen medaille. Vorig jaar won ze er ook haar eerste Wereldbeker. “Ik houd van die wedstrijd”, zei ze. “Het duurde lang vooraleer ik er kon winnen en ik wil liever niet op ‘mijn parcours’ geklopt worden. Morgen zal de tegenstand zwaarder zijn dan vandaag. Ik weet niet wat ik van Eva Lechner (de Italiaanse won in Valkenburg) mag verwachten, maar ik ga alleszins mijn best doen om er opnieuw te winnen.”

Maud Kaptheijns kon vrede nemen met een tweede plaats. “Ik maak hier vandaag te veel technische foutjes”, zei de Nederlandse. “Ik heb geprobeerd om zo lang mogelijk aan te klampen. Ik wist dat Sanne nog een versnelling in de benen had en toen dat gebeurde, moest ik passen. Ik ben blij met deze tweede stek.”

Meer sportnieuws