Sanne Cant heerst ook in Hasselt

Foto: Photopress

Sanne Cant heerst ook in Hasselt

Print
Sanne Cant heeft zaterdag de GP Hasselt aan haar palmares toegevoegd. De Belgische en Europese kampioene reed in relaxmodus naar de zege en haalde het voor de Nederlandse Maud Kaptheijns en Ellen Van Loy.

Veldrijden op Sportwereld.be

Sanne Cant heeft haar zegereeks, sinds de verlenging van haar Europese titel op 7 november verloor ze geen enkele wedstrijd, voortgezet. In Hasselt, een wedstrijd die geen deel uitmaakt van een klassement, maakte ze al meteen bij de start haar intenties duidelijk.

Halfweg de eerste ronde nam ze enkele lengtes op de jonge Nederlandse Maud Kaptheijns (21), goed voor zilver bij de jeugd op het EK veldrijden, en Ellen Van Loy. De Nederlandse maakte finaal nog de aansluiting, Van Loy volgde bij de eerste passage aan de finish op zeven seconden.

Het duo dook samen de tweede ronde in en Cant gaf de indruk gemakkelijk weg te kunnen rijden bij Kaptheijns, maar die bleek uiteindelijk sterker dan verwacht en maakte in de zandstrook haar achterstand goed. Twee ronden lang bleef het duo samen, maar in de vierde en voorlaatste ronde had Cant voldoende aan één versnelling om Kaptheijns meteen tien seconden aan te smeren. De strijd was gestreden, Cant reed vervolgens op reserve naar de winst, goed voor haar zevende overwinning van dit seizoen.

Kaptheijns, die fietst voor de ploeg van Geert Wellens, AA Drinks-Kalas, pakte de tweede plaats. In de strijd om de derde stek moest Ellen Van Loy zich nog reppen om de Britse Helen Wyman af te houden.

Sanne Cant: “Reed met de handrem op”

Sanne Cant heeft haar vijfde overwinning op rij beet, haar zevende van het seizoen. In de GP Hasselt haalde ze het voor Maud Kaptheijns en Ellen Van Loy. “Ik had alles onder controle vandaag”, zei ze na afloop. “Dit is een mooie zege, maar wat telt is vooral de wedstrijd van zondag in Koksijde.”

Cant had voldoende aan één versnelling in de voorlaatste ronde. “Het was plezant crossen vandaag”, stelde Cant. “Beetje regen, een glibberig en verraderlijk parcours, een echte cross, daar houd ik van. Ik rijd hier ook graag, dit is een omloop die me wel ligt. Ik had alles onder controle vandaag. Ik wist dat Maud op dit parcours lang zou kunnen meestrijden, maar ik voelde me ook sterk en ik heb met veel reserve gereden. Toen ik één keer versnelde zag ik meteen dat ik een grote kloof sloeg en daarna was het gewoon uitrijden tot het eind.”

Morgen zondag wacht de Wereldbeker in Koksijde, waar Cant op het WK 2012 doorbrak bij het grote publiek met haar eerste, een bronzen medaille. Vorig jaar won ze er ook haar eerste Wereldbeker. “Ik houd van die wedstrijd”, zei ze. “Het duurde lang vooraleer ik er kon winnen en ik wil liever niet op ‘mijn parcours’ geklopt worden. Morgen zal de tegenstand zwaarder zijn dan vandaag. Ik weet niet wat ik van Eva Lechner (de Italiaanse won in Valkenburg) mag verwachten, maar ik ga alleszins mijn best doen om er opnieuw te winnen.”

Maud Kaptheijns kon vrede nemen met een tweede plaats. “Ik maak hier vandaag te veel technische foutjes”, zei de Nederlandse. “Ik heb geprobeerd om zo lang mogelijk aan te klampen. Ik wist dat Sanne nog een versnelling in de benen had en toen dat gebeurde, moest ik passen. Ik ben blij met deze tweede stek.”

Meer sportnieuws