Onderzoeksrechter plaatst derde terreurverdachte onder aanhoudingsbevel

Themabeeld Foto: ImageDesk.be / Steven R

Onderzoeksrechter plaatst derde terreurverdachte onder aanhoudingsbevel

Print

De Brusselse onderzoeksrechter heeft vrijdag een derde verdachte onder aanhoudingsbevel geplaatst in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Het gaat om één van de personen die donderdag bij een reeks huiszoekingen is opgepakt. De betrokkene werd in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en deelname aan terroristische aanslagen. Dat meldt het federaal parket. Eerder vrijdag verlengde de Brusselse raadkamer de aanhouding van twee andere verdachten.

Donderdag werden in het Brusselse in totaal negen huiszoekingen uitgevoerd. Zes daarvan, in onder meer Sint-Jans-Molenbeek, Ukkel, Brussel en Jette, gebeurden in het onderzoek naar het vertrek naar Syrië van Bilal Hadfi, de jongeman die zichzelf opblies aan het Stade de France. Die huiszoekingen, bij vrienden en familieleden van Hadfi, zijn niet rechtstreeks gelinkt aan het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Daarbij werden zeven personen opgepakt, die allemaal werden vrijgelaten. Het ging onder meer om de broer van Bilal Hadfi.

De drie andere huiszoekingen, in Laken, Jette en Molenbeek, vonden plaats in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Daarbij werden twee personen opgepakt. Eén van die twee werd na verhoor vrijgelaten, de tweede is vrijdagnamiddag onder aanhoudingsbevel geplaatst. Wie die persoon is en wat hem of haar verweten wordt, is nog niet duidelijk.

Vrijdagmiddag verlengde de raadkamer nog de aanhouding van twee andere verdachten in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. De twee, Mohammed Amri (27) en Hamza Attouh (21), hebben bekend dat ze Salah Abdeslam, één van de vermoedelijke daders van de aanslagen, in de nacht van vrijdag op zaterdag in Parijs zijn gaan halen maar blijven erbij dat ze niets te maken hebben met de aanslagen zelf.