© BERT DE DEKEN

Bezoek ‘Theemuze’ tijdens Dag van de Ambachten

Iris Weichler uit Herentals weet alles van thee. Bij haar thuis kan je exotisch theesoorten proeven en theeceremonies beleven. Ze heeft dan ook het diploma van theesommelier. Die sessies combineert ze haar eerste passie: keramiek maken. In dit geval: theepotten en kopjes. Zaterdag 21 november, tijdens de Dag van de Ambachten gooit ze de deuren van haar atelier en haar proefruimte open.

Marc Helsen

Ik ben altijd een theedrinkster geweest”, zegt Iris Weichler. “Maar toen ik losse thee ontdekte ging ik me ook steeds meer interesseren voor de herkomst en de variëteiten van thee. Ik wilde ook de goede manier leren om al die thee te bereiden. Elke thee is anders en de bereiding ervan wordt vaak geïnspireerd door traditionele culturen, kijk maar naar China en Japan. In Japan heb je bijvoorbeeld vijf theesmaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Die laatste levert een zoetromige thee op. Thee is overigens net als wijn: je heb goede theejaren en mindere, afhankelijk van het weer.”

5.000 jaar geschiedenis

Bij ‘Theemuze’ kan je 27 verschillende theevariëteiten proeven, plus nog een flink aantal kruideninfusies.

“Theedrinken is tijd maken”, is de filosofie van Iris. “Als mensen hier reserveren en in kleine groepen op bezoek komen voor een proeverij of een theeceremonie, dan deel ik mijn kennis met hen, weliswaar vanuit mijn eigen achtergrond. Maar ik ga ook bij mensen thuis uitleg geven.”

Witte, groene, grijze, zwarte thee, Oolong of aromatische thee. Je vraagt het maar: een theeproeverij duurt twee uur.

Keramiek

Al die kennis giet Iris met liefde uit haar zelfgemaakte theepotjes en kopjes. Daarvoor heeft ze een atelier aan haar theeshop, waar haar draaitafel en haar pottenbakkersgerief staan, en ook haar keramiekoven. Al haar aardewerk is te koop, net als de verschillende losse theesoorten en accessoires.

Tijdens de Dag van de Ambachten demonstreert ze hoe ze theepotten draait.

Lees zaterdag het volledige artikel in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio