Amerikaan die spioneerde voor Israël na 30 jaar vrij

Foto: AP

Amerikaan die spioneerde voor Israël na 30 jaar vrij

Print

Na 30 jaar cel wegens spionage voor Israël is de vroegere Amerikaanse marine-officier Jonathan Pollard vrijdag vrijgelaten. “Na drie lange en zware decennia wordt Jonathan eindelijk weer met zijn familie herenigd”, verklaarde de Israëlische regeringsleider Benjamin Netanyahu in een mededeling. Netanyahu en andere premiers van Israël hadden zich gedurende lange tijd ingezet voor zijn vrijlating.

De intussen 61-jarige man mag wegens de voorwaarden in verband met zijn vrijlating echter niet naar Israël naar zijn echtgenote reizen. Hij wordt beschouwd als een veiligheidsrisico en mag de VS vijf jaar lang niet verlaten. Pollards advocaten trokken onmiddellijk na zijn vrijlating opnieuw naar de rechtbank om de voorwaarden voor de proeftijd te milderen. Pollard moet onder andere een elektronische enkelband dragen. Zijn computer -of het nu beroepsmatig of voor privégebruik is- wordt voortdurend in het oog gehouden.

De analist van de marine werd in 1985 gearresteerd nadat op zijn bureau steeds weer geheime documenten werden gezien, waarmee hij niets te maken had. De joodse Amerikaan speelde tijdens zijn werkuren echter herhaaldelijk streng geheime documenten aan Israël door, onder andere over de Sovjetunie. In 1987 werd hij uiteindelijk tot levenslang veroordeeld. Pollard boette in een gevangenis in de staat North Carolina zijn straf uit.

Pollard wordt in Israël als een held vereerd. In de VS wordt dat standpunt niet gedeeld. Critici verwijten hem hebzucht. Om geld te verdienen zou hij zijn informatie niet alleen aan Israël maar ook aan andere landen, waaronder Pakistan, doorverkocht hebben. Verschillende presidenten, waaronder George W. Bush en Bill Clinton, hadden een gratieverzoek geweigerd.

MEEST RECENT