Frankrijk dient VN-ontwerpresolutie tegen Islamitische Staat in

Foto: REUTERS

Frankrijk dient VN-ontwerpresolutie tegen Islamitische Staat in

Print

Frankrijk heeft in de VN-Veiligheidsraad een ontwerpresolutie neergelegd tegen Islamitische Staat (IS). Het land zoekt politieke steun, maar ziet die wel bemoeilijkt doordat ook Rusland woensdag al een VN-resolutie heeft neergelegd.

In het voorstel van de Fransen worden de recente terreuraanslagen van IS veroordeeld en wordt opgeroepen tot een verdubbeling en coördinatie van de inspanningen voor de strijd tegen terrorisme. Landen moeten de toestroom aan buitenlandse strijders in Irak en Syrië proberen stoppen en de financiering van terrorisme voorkomen, luidt het nog.

Frankrijk hoopt dat zijn voorstel zo snel mogelijk kan goedgekeurd worden, hopelijk binnen enkele dagen, zei de Franse woordvoerder van de VN-missie.

Syrië

De Britse VN-ambassadeur Matthew Rycroft zegt dat zijn land het Franse voorstel steunt. Als voorzitter van de raad hoopt hij de tekst ook snel te laten stemmen. Volgens hem zijn een aantal gevoelige punten waarover verdeeldheid was -Syrië- uit de tekst weggelaten.

Woensdag kwamen de Russen al met een voorstel van resolutie, waarbij opgeroepen werd tot samenwerking over de strijd tegen IS. Maar volgens Rycroft maakt die tekst minder kans, omdat er verwezen wordt naar samenwerking met de Syrische regering.