‘Terroristen zetten mogelijk chemische wapens in tegen Frankrijk’

De Franse minister, Manuel Valls, heeft tijdens een toespraak in Parijs verklaard dat er een reële kans bestaat dat terreurgroepen chemische wapens zullen gebruiken tegen Frankrijk in de toekomst. ‘Dit is niet het soort oorlog waar we ervaring mee hebben’, stelde de Franse premier donderdagochtend.

svg

‘We zijn in oorlog met terroristen die hun front constant verplaatsen. Onlangs lag het front zelfs in het hart van onze samenleving’, zei Valls in de Nationale Vergadering in Parijs. ‘Dit is niet het soort oorlog waar we ervaring mee hebben. Dat we tegenover een gewapende vijand staan, klinkt ons bekend in de oren. Maar het verschil zit hem in hun modus operandi: de manier waarop ze toeslaan.’

‘Het onophoudelijk uitmoorden van onschuldige mensen, de gruwelbeelden die ze verspreiden van onthoofdingen en de moordcommando’s met bomgordels zijn er slechts enkele voorbeelden van’, klinkt het.

‘We kunnen niets uitsluiten’

Net omdat het gaat om een terreurgroep die volgens Valls ‘noch grenzen noch waarden kent’, vreest de Franse premier dat het land in de toekomst het doelwit van een aanval met chemische wapens zal zijn. ‘Met zulke uiteenlopende aanvalmethodes - en ik zeg het niet graag - kunnen we niets uitsluiten. Ook het risico op bioaanvallen of aanvallen met chemische wapens zijn een mogelijkheid.’

Om dat soort rampscenario’s te vermijden, pleitte Valls in de Nationale Vergadering voor het nauwlettend in de gaten houden van uit Syrië of Irak teruggekeerde jihadisten. Tot hiertoe zijn er 966 personen met de Franse nationaliteit, die gekend staan bij de veiligheidsdiensten als mogelijke jihadstrijders. 142 onder hen zouden intussen gestorven zijn, 188 onder hen zijn nog steeds in Syrië of Irak en 247 zijn een tijd in Frankrijk geweest, maar zijn opnieuw vertrokken naar het buitenland.

‘Deze cijfers geven ons een hard beeld van de reële bedreiging die ons boven het hoofd hangt’, besloot Valls.

MEER OVER Aanslagen Parijs