Tehuis voor zware verslaafden

Print
Antwerpen -

De stad Antwerpen opent tegen de nazomer van 2016 een zorghostel voor daklozen die kampen met psychische problemen en een drugsverslaving. Op termijn worden 200 mensen begeleid.

Deze nieuwe vorm van daklozenopvang richt zich naar de top tweehonderd daklozen met multiproblematiek. Dit is de combinatie van drugsverslaving en psychische problemen. Door hun verslaving kunnen ze niet terecht in de psychiatrie en door hun psychische aandoening kunnen ze niet worden behandeld in de drugshulpverlening. Deze mensen glippen dus door de mazen van het net en leven daardoor op straat.

Deze groep van daklozen zou in Antwerpen goed zijn voor veertig tot tachtig procent van de straatcriminaliteit. Naast de drugsinbreuken zie je bij deze mensen vooral ‘overlevingscriminaliteit’.

Om hun toch de nodige hulpverlening te kunnen aanbieden, start de stad Antwerpen in de nazomer met residentiële opvang voor deze groep. Daar wordt 3 tot 3,5 miljoen euro voor vrijgemaakt. Waar dit wordt georganiseerd, is nog niet beslist. Buiten dat deze mensen een dak boven het hoofd hebben, zullen ze intens worden begeleid.

“Deze daklozen kampen met verschillende problemen: drugsverslaving, sociaal isolement en psychische problemen”, zegt Fons Duchateau (N-VA), Antwerps schepen van Sociale Zaken. “Focussen op één punt haalt niets uit. Er is een totale aanpak nodig. Daarom zal één begeleider een gecoördineerde aanpak opstellen per persoon. Die neemt ook de beslissingen.”

De 3 tot 3,5 miljoen euro wordt volledig door de stad Antwerpen gefinancierd, maar de schepen hoopt dat Vlaanderen alsnog mee zal participeren.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio