© gva

Britse pers linkt Antwerpse prediker aan terrorist

Prediker Chadlioui, die tot 2012 in Antwerpen woonde, wordt door de Britse krant The Daily Mail gelinkt aan de Franse terrorist Omar Mostefai. Bij de veiligheidsdiensten en binnen de moslimgemeenschap wordt verrast gereageerd.

sare, svw

Tarik Chadlioui is ook bekend onder de naam Tarik Ibn Ali. Hij gaf volgens de The Daily Mail haatpreken in de Parijse moskee Luce waar ook terrorist Mostefai kwam. In 2012 verhuisde de prediker met zijn gezin naar Egypte.

Hij liep de afgelopen jaren geregeld in het vizier van de Belgische veiligheidsdiensten, maar hij wordt als een ongevaarlijk prediker gezien. “Uit alle analyses komt hij naar voren als salafistisch, maar niet jihadistisch”, zegt een bron bij de veiligheidsdiensten.

Volgens diezelfde bron is Ibn Ali amper nog actief in Antwerpen. “Hij reist veel en predikt overal openlijk. In Egypte werd hij al een keer opgepakt. In alle landen waar men de man onderzocht, komt men tot de vaststelling dat het geen opruiende prediker is”, luidt het.

In tegenstelling tot wat de Britse krant schrijft, is Ibn Ali niet gelinkt aan de Antwerpse organisatie Sharia4Belgium, in het dossier komt zijn naam niet voor en van alle Antwerpenaars die naar Syrië vertrokken, kwam geen enkele uit de entourage van de prediker. “Er is voorlopig nog geen enkele link tussen Antwerpen en Parijs”, stelt onze bron.

Goedlachs

Binnen de Antwerpse moslimgemeenschap is Ibn Ali geen onbekende. Hij wordt omschreven als goedlachs en een ongevaarlijke salafist. Hij was zeer gegeerd als prediker op huwelijksfeesten omdat Ibn Ali niet alleen in het Berbers predikte, maar dat ook met de nodige humor deed. “Hij is een religieuze stand-upcomedian”, omschrijft een Antwerpse moslim hem.

Ibn Ali gaat in op elke uitnodiging zonder na te gaan wie hem uitnodigt. Er wordt niet uitgesloten dat hij zo wel eens in contact kwam met gevaarlijke mensen. Ibn Ali provoceert graag. Hij postte zo een foto van zijn dochters in boerka in Duitsland met de boodschap ‘wat hier kan, kan in België niet’.

MEER OVER Aanslagen Parijs