Philips Turnhout wil 159 banen schrappen

Foto: BELGA

Philips Turnhout wil 159 banen schrappen

Print
Turnhout -

Lampenproducent Philips in Turnhout wil tegen eind volgend jaar 159 banen schrappen, waarvan 77 arbeiders en 82 bedienden. De procedure volgens de wet-Renault wordt opgestart, waarbij eerst zal worden gekeken naar vrijwillige vertrekkers en nadien eventueel gedwongen ontslagen. Dat melden de verschillende vakbonden dinsdag na afloop van een bijzondere ondernemingsraad. De afgelopen jaren vonden al meerdere herstructureringen plaats. “We maken hier onze Ford Genk mee, maar in slow-motion” klinkt het bij bediendebond BBTK.

In Turnhout worden conventionele hogedrukgasontladingslampen (HID-lampen) geproduceerd voor onder meer sportstadions of winkeletalages, maar er is veel concurrentie van zuinigere LED-verlichting, die veelal in Azië wordt geproduceerd.

Vorig jaar bleek al dat het personeelsbestand tegen 2018 met zo’n derde zou moeten afnemen, naar analogie met de verwachte omzetdaling. “Wat zien we nu? De daling van 30 procent voor 2018 gaat veel sneller en dat dieptepunt zou nu al in 2017 worden gehaald”, zegt Peggy Schuermans, secretaris voor LBC-NVK. “Volgend jaar zou het gaan om zo’n 24 procent.” Een klein lichtpuntje volgens haar is dat de conventionele verlichting bij Philips nog iets beter presteert dan bij de concurrentie. “Zoals vorige keer gaan we eerst kijken of er vrijwillige vertrekkers zijn, anders zullen er verplichte ontslagen zijn”, stelt ze nog.

“We zullen alles doen om het aantal ontslagen naar beneden bij te stellen, maar eerlijk gezegd zit Philips in een afbouwscenario dat niet rap zal eindigen”, vult BBTK-secretaris Serge Seret aan. “We maken - om het met een boutade te zeggen - hier in de Kempen onze Ford Genk mee, alleen in slow motion. Dat doet ons en de werknemers pijn.”

De bonden zien geen toekomst meer voor de fabriek als de strategie niet wijzigt. “De ceo gaf in de vergadering aan dat dit absoluut niets met loonkosten te maken. Het is een strategie van het hoger management in Nederland geweest, om op deze manier om te gaan met de fabriek die Philips mee heeft grootgemaakt. Dat vinden we jammerlijk en schandelijk”, klinkt het nog.

De beter presterende afdelingen in Turnhout zijn volgens de bonden die voor de productie van beamerlampen en ‘special lighting’ zoals voor sport- en theaterlocaties. Minder goed presteert de afdeling voor verlichting van winkels en etalages. “De crisis en ook de stijging van internetverkoop zorgt voor minder nood daaraan. Daar had men minder op gerekend”, aldus Seret nog.

Momenteel werken in Turnhout 1.001 mensen, van wie 624 arbeiders en 377 bedienden.

Eerder was al aangegeven dat door een dalende omzet tegen 2018 nog circa een derde van het jobbestand moest verdwijnen. “Die daling verloopt veel sneller dan aangenomen”, klinkt het bij de bonden. “Als dit zo aanhoudt, vrezen we op termijn het ergste voor de fabriek”.

Momenteel werken in Turnhout 1.001 mensen, van wie 624 arbeiders en 377 bedienden.

.

Nu in het nieuws