© Margo Tilborghs

Pastoor koopt haas voor goede doel

De Essense Aanspanning organiseerde zondag in samenwerking met de Wildbeheerseenheid een Sint-Hubertusviering met een dierenwijding en de verkoop van wild. De opbrengst ging naar ziekenzorg in Horendonk.

Margo Tilborghs

Sint-Hubertus is de patroonheilige van de jacht. In Horendonk is deze heilige erg populair. De jaarlijkse viering gaat gepaard met vaste rituelen en gebruiken: de Eucharistieviering, jachthoorns, een dierenzegening en Sint-Hubertusbrood.

De Sint-Hubertusviering startte met een dienst in de kerk, die werd opgeluisterd door de jachthoornblazers van Waldo uit Westerlo. Traditioneel wordt het wild bij het begin van de viering door de jagers naar voren gedragen en geofferd. Na de misviering gaan de kerkgangers en de jagers naar buiten voor de zegening van de dieren. Paarden, honden en andere kleine huisdieren worden dan door pastoor Notelteirs met wijwater gezegend. Na de dierenwijding wordt het geofferde wild bij opbod verkocht. De opbrengst gaat naar Ziekenzorg.

Pastoor Notelteirs vindt het fantastisch dat de traditie in Horendonk nog zo leeft. “Het is een gebeuren waarbij mens én dier zichzelf laten zegenen”, zegt hij. “Hemelwater krijgen we regelmatig van boven, maar gewijd water is toch nog wel wat anders. Buiten paarden en honden heb ik ezels, poezen en een valk gezegend.”

Lees het volledige artikel in uw krant van maandag - editie Noord

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio